Radnici Čistoće nastavljaju štrajk

Nastavlja se blokada Čistoće do daljnjega

Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Komunalni radnik Čistoće Sabahudin Sedić za Hinu je potvrdio kako se njihova blokada Čistoće nastavlja, a najava da ni večeras ni sutra ujutro ne izlaze na teren negativan je odgovor na apel iz zagrebačke Gradske uprave koja razmatra što s radnicima koji su u nezakonitom štrajku.

-Ni treća ni prva smjena neće izaći na teren- rekao je Sedić u izjavi dodavši kako su samoorganizirani radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti.

Danas su radnici Upravi Čistoće i Holdinga postavili zahtjeve, a Čistoća je, kaže, pristala na one manje bitne, što je razlog za nastavak štrajka.

-Najbitniji su nam koeficijenti, mi stojimo jedan uz drugoga, i nećemo odustati dok se ne povećaju- rekao je Sedić.

Na pitanje je li svjestan opasnosti koje sudjelovanje u nezakonitom štrajku može donijeti radnicima, Sedić je poručio da radnici pod “cijenu svega” ne idu van.

Neka nam daju otkaze

-Neka nam daju otkaze svima- kaže Sedić dodajući da je takav stav svih radnika.

Na takve ultimativne zahtjeve radnika, iz zagrebačke Gradske uprave ranije su poručili da su spremni razgovarati, ali u pregovorima sa sindikatima u koje će, po želji uključiti i same radnike.

-Naša poruka je jasna, mi smo voljni o svim tim zahtjevima pregovarati, s tim da podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće (…) i da postoje objektivna ograničenja oko toga. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne, moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vratite na posao- istaknula je Dolenec.

Uprava Holdinga danas je pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja koeficijenata – za komunalne radnike na 1,8 te za vozače na 2,4.

Zamjenica Dolenec poručila je i kako se razmatraju pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku, dodajući da su mogući i otkazi.