Rad od kuće u cilju “poticanja demografske revitalizacije”

Kako bi to konkretno trebalo izgledati, u Ministarstvu zasad ne objašnjavaju
josip aladrović Srećko Niketić/PIXSELL

Izmjene Zakona o radu kojima bi se propisale specifičnosti rada od kuće na snagu bi trebala stupiti tek u drugom kvartalu 2022., piše Jutarnji list.

Iako su brojni zaposlenici više od godinu dana prinuđeni raditi izvan prostora poslodavca, a bez jasno propisanih uvjeta i refundacije troškova, predlagači zakonskih izmjena ne vide razloga za žurbu. Tako još nije formirana ni radna skupina koja bi trebala raditi na izmjeni Zakona o radu, navodi dnevnik.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, nove bi odredbe trebale poticati rad od kuće, a u cilju – “poticanja demografske revitalizacije RH”. Kako bi to regulacija rada od kuće pomogla demografskoj obnovi, Ministarstvo rada odgovara: kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Namjera je kreirati kvalitetan zakonski okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti kako bi se smanjilo administrativno opterećenje rada te uz maksimalnu zaštitu radnika osiguralo dostojanstvene uvjete rada. Pritom je posebno istaknuta potreba poticanja inovativnih oblika rada, poput rada od kuće, kako bi se kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života potaklo demografsku revitalizaciju RH, stoji u odgovoru Ministarstva Jutarnjem.

Kako bi to konkretno trebalo izgledati, u Ministarstvu zasad ne objašnjavaju, donosi Jutarnji list.

Hrvatska
Izbor urednika