Put vlakom od Karlovca do Zagreba skraćuje se za pola

U Karlovcu je potpisan projekt rekonstrukcije i izgradnje kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, vrijedan 3,45 milijardi kuna
Karlovac: Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za kolosijek Karlovac – Hr. Leskovac

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je danas u Karlovcu svečanosti potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt: Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je dobro što se ovaj događaj odvija svega nekoliko dana prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije.

-U javnom životu važno je dodatno osvijestiti kakvu nam dodanu vrijednost članstvo u Europskoj uniji donosi. Upravo ovaj projekt, vrijedan 3,45 milijardi kuna, od kojih je 2,7 milijardi u potpunosti bespovratnih sredstava doniranih iz europskog proračuna Hrvatskoj, još jedna je potvrda koliko je članstvo u Europskoj uniji važno za razvoj Hrvatske, u ovom konkretnom slučaju za razvoj prometne odnosno željezničke infrastrukture- poručio je premijer Plenković.

Najavio je da je u sljedećih deset godina planirano ulaganje u iznosu od 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu. Dodao je da je i obnova zgrade glavnog kolodvora u Karlovcu također velika investicija za Karlovac, koji se pokazao izrazito sposobnim i kvalitetnim u povlačenju europskih sredstava.

-Karlovac će dobiti moderniziranu, obnovljenu zgradu, a što je najvažnije naši Karlovčani će do Zagreba dolaziti duplo brže nego što to mogu danas- kazao je premijer ističući veliku dodanu vrijednost toga projekta, kojim će se dignuti ukupan postotak apsorpcije sredstava u ovom proračunskom okviru na 83 posto. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić. Potpisani projekt rekonstrukcije i izgradnje kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, vrijedan 3,45 milijardi kuna, dio je nizinske pruge Zagreb – Rijeka, a skratit će put iz Karlovca do Zagreba za pola.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo