Prvi stanari ušli u Inkubator. Reakcije su i više nego pozitivne

U samo par mjeseci novoizgrađeni Modularno drvno-tehnološki inkubator u potpunosti je popunjen. Budući da mladi poduzetnici i dalje iskazuju interes za useljenjem, Grad i Razvojna agencija IGRA kreću s pripremom projektne dokumentacije za sljedeći natječaj EU fondova za izgradnju još jednog inkubatora na istoj parceli

U lipnju prošle godine i službeno je otvoren Modularno drvno-tehnološki poduzetnički inkubator, za kojim su veliki interes pokazali brojni mladi poduzetnici. Inače, od početka provedbe pa sve do ishođenja uporabne dozvole prošle su dvije i pol godine, a danas osam mjeseci od njegova otvorenja svi su prostori popunjeni, na zadovoljstvo korisnika, ali i Razvojne agencija IGRA na čelu s direktorom Valentinom Gadžom, koja je vodila cijeli ovaj projekt.

-Popunjenost nam je sto posto na naše veliko zadovoljstvo, ali na neki način i žalost što sam inkubator nije veći, jer smo morali odbiti četiri-pet stanara u proizvodnim pogonima koji su željeli ući u njih. To nam je dobar poticaj da krenemo u izgradnju novog inkubatora na istoj parceli- kaže nam direktor IGRA-e Valentin Gadža.

Četiri stanara popunila sve pogone

Inkubator ima površinu od 772 četvorna metra, a objekt je sastavljen od šest jedinica za uredsko poslovanje i sedam proizvodnih jedinica, pri čemu su u prizemlju poslovno- proizvodni pogoni, dok su na katu uredski prostori. Danas inkubator ima četiri stanara, pri čemu su u proizvodnom dijelu u prizemlju dva stanara, dok su u uredskim prostorima također dva stanara, koja su zauzela daleko više prostora nego što je to prvotno bilo planirano.

-Svi su zadovoljni i to je najvažnije. Objekt je prilagođen za proizvodnju i za urede, a osim toga ima svu potrebnu infrastrukturu koja je potrebna svima njima za rad- ističe Gadža.

Subvencija najma tijekom tri godine

Osim najma prostora za poslovanje i proizvodne aktivnosti, Inkubator predviđa i pružanje različitih usluga iz domene poslovnog savjetovanja te edukacije za potrebe stalnih stanara, kao i za povremene korisnike i posjetitelje infrastrukture. Za sve poslovne subjekte prvih šest mjeseci najam je besplatan, dok sljedećih šest mjeseci korisnici ostvaruju popust od 75 posto na cijenu najma. Drugu godinu popust iznosi 50 posto, treću 25 posto popusta na ukupnu cijenu najma, a tek četvrtu godinu stanari Inkubatora plaćaju punu cijenu.

-To je značajna ušteda pogotovo za poslovanje prvih godina tvrtke, jer tako im se omogućuje da stasaju i stanu „na svoje noge“ i pokušaju sami opstati na tržištu- kazao nam je direktor IGRA-e.

Priprema se projektna dokumentacija za sljedeći natječaj EU fondova

Budući da je kapacitet sadašnjeg Inkubatora nadmašio sva očekivanja, Grad i IGRA ozbiljno razmišljaju o gradnji još jednog inkubatora.

-Intenzivno radimo na pripremi projektne dokumentacije za novi inkubator koji je planiran da bude duplo veći od sadašnjeg, jer na primjeru sadašnjeg uvidjeli smo koje su nam greškice, koje ćemo sada nastojati otkloniti. Ono što je sigurno, izgradnja je više proizvodnih pogona, a manje uredskih- otkrio nam je Gadža, koji vjeruje kako će natječaj za ovu namjenu biti u prvoj polovici 2022. godine

Novi vjetar u leđa

Zadovoljstvo takvom reakcijom poduzetnika pokazuje i gradonačelnik Javor Bojan Leš ističući kako se Inkubator pokazao jako dobrim potezom za Ivanić-Grad.

-Danas nekoliko mjeseci kasnije u Inkubatoru se traži prostor više. Tamo vlada jedna dobra atmosfera, a raduje nas što su svi korisnici zadovoljni. Ono što je ispred nas i u što smo krenuli je projektiranje novog poduzetničkog inkubatora na postojećoj parceli. Vidljivo je kako takvih prostora nedostaje, jer u njima su povoljni uvjeti- rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš istaknuvši pri tome kako se u gradu na svakom koraku osjeti poduzetničkih zamah, te da će se kroz nove kapacitete dodatno ojačati privreda u gradu.Mod

U danima pred nama predstavit ćemo stanare Inkubatora i njihove prve reakcije