Prošlo je 25 godina od odlaska Josipa Pankretića, njegovi govori i danas su aktualni

U sjećanje na Josipa Pankretića održan još jedan Dan s Jožom
joza4

Povodom 25. godišnjice smrti narodnog tribuna i saborskog zastupnika HSS-a Josipa Pankretića, u Vrbovcu je održana manifestacija „Dan s Jožom“, izvijestili su iz HSS-a Zagrebačke županije.

Josip Pankretić rođen je u Gaju kraj Vrbovca 15. siječnja 1933., a preminuo je 10. siječnja 1998. godine. Njegov život i govori u Hrvatskom saboru i danas su aktualni. Bio je glas naroda, a svoj život posvetio je obitelji i hrvatskom selu. U sjećanja na Jožu Pankretića manifestaciju tradicionalno organizira Županijska organizacija HSS-a u suradnji s Gradskom organizacijom HSS-a Vrbovec.

Delegacija Hrvatske seljačke stranke predvođena predsjednikom Krešom Beljakom zajedno s obitelji Pankretić te u pratnji DVD-a Gaj, počasne straže turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske, članovima HSS-a i prijateljima, položili su vijenac i uz molitvu zapalili svijeće na posljednjem ovozemaljskom počivalištu Josipa Pankretića na mjesnom groblju u Dijanešu. Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Vida u Vrbovcu.

Prigodni program održan je u vrbovečkom restoranu „Marija“. Predsjednik Gradske organizacije HSS-a Vrbovec Marko Belošević u svom obraćanju naglasio da je Joža Pankretić uvijek bio okrenut malom čovjeku te bio društveno aktivan na mnogim područjima: od Nogometnog kluba Gaj, DVD-a Gaj do Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije te bio političar gradske, županijske, državne politike.

U ime organizatora Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije obratila se predsjednica županijskog HSS-a Martina Glasnović koja je pozvala na trajno čuvanje uspomene narodnog tribuna Jožu Pankretića te zahvalila obitelji Pankretić na podršci manifestaciji i HSS-u.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u svom obraćanju istaknuo je kako su kroz Jožine govore bile upućene brojne proročanske riječi tadašnjim vladajućim strukturama, no ništa nije poduzeto te je danas hrvatsko društvo suočeno s brojnim problemima. Unatoč tome što je sve manje ljudi koji se žele aktivno baviti politikom, HSS se nakon 118 godina djelovanja treba prilagoditi novim vremenima te opredijeliti za kvalitetu temeljeći budućnost na svima onima koji vjeruju u HSS, koji su ostali vjerni istinskim HSS-im ideologijama te mladim snagama – zaključio je u svom govoru predsjednik HSS-a.

Na dio poznatih govora Jože Pankretića u Hrvatskom saboru podsjetila je Dubravka Rogožar.

U sklopu manifestacije Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije tradicionalno dodjeljuje priznanja s likom „Josipa Pankretića“ članovima HSS-a koji su pridonijeli razvoju, radu i ugledu Hrvatske seljačke stranke. Ove godine priznanja su uručena Josipu Perečincu (Kuče, Velika Gorica), Kristini Tandarić (Jastrebarsko), Matiji Fratriću (Jastrebarsko), Draženku Herjavcu (Jastrebarsko), Stjepanu Kuzmecu (Rugvica), Kruni Antoljaku (Rugvica), posthumno Janku Pirši i Darku Pirši (Donja Zdenčina), Damiru Šinkoviću (Donja Zdenčina), Josipu Vidalinu (Gornja Zdenčina), posthumno Anti Žonji (Samobor), Miji Goričkom (Samobor) i Ljerki Kovačić (Brdovec).

Obilježavanju „Dana s Jožom“ prisustvovali i su članovi obitelji sinovi Božo i Zdravko Pankretić, predsjednica Koordinacije asocijacije HSS-a i predsjednica Kluba seniora HSS-a Marija Ledinski Anić, potpredsjednici HSS-a Zagrebačke županije i županijski vijećnici HSS-a, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Križevci Marko Martinčević, predstavnici gradskih i općinskih organizacija s područja Zagrebačke županije, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca i Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, DVD Gaj i turopljski banderij Plemenite općine turopoljske.

Događanja
Grad
Hrvatska
Vrbovec
Zagrebačka županija