Proslava blagdana Župe bl. Ivana Merza u Španskom i polaganje kamena temeljca buduće crkve

Za proslavu blagdana Župe, župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom
Zagreb: Misa na otvorenom Župe blaženog Ivana Merza i na mjestu buduće crkve Davorin Visnjić/PIXSELL

U Španskom je svečano proslavljen blagdan Župe blaženog Ivana Merza, Merčevo. Svečana sv. misa održana je u prisustvu više od 1000 vjernika, na otvorenom, na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice. Misno slavlje predvodio je prečasni Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u koncelebraciji s upraviteljem Župe velečasnim Markom Čolakom, p.Božidarem Nagy postulatorom kauze bl. Ivana Merza, velečasnim Alenom Vrbekom te dr. Josipom Beljan.

Pozdravljajući prisutne preč. Pavlaković je istaknuo: „U radosti ovoga blagdanskog zajedništva pete uskrsne nedjelje dolazimo pred Gospodina, okupljeni Duhom Svetim, s pouzdanjem u njegovu snagu i blizinu koja nam je čudesno podarila blaženoga Ivana Merza. Svetost je djelo Božjega Duha koji nas potiče da slijedimo Krista i njegov poziv jer On je put, istina i život“.

U svojoj homiliji preč. Pavlaković povezao je Božju riječ sa životom našeg blaženika i usporedio Crkvu s kućom te je istaknuo: „ Isus je onaj „zaglavni kamen“ koji u Crkvi trajno ostaje živ kao njezin uskrsnuli Gospodin. On se ne urušava, ne nagriza ga zub vremena, ne mogu mu nauditi poplave, potresi i požari, nije mu potrebno ojačavanje i obnova. On, „zaglavni kamen”, temeljni kamen Crkve, ostaje zauvijek. Drugo zaglavno kamenje mrtvo je i šutljivo. Isus kao živi „zaglavni kamen“ Crkve trajno svojim riječima i djelima samom sebi pridružuje i druge, čineći da i oni postanu „živo kamenje“. Bilo bi dobro stoga da danas postanemo svjesni toga da smo i mi kao kršćani, baš po tome što smo kršćani, ugrađeni u temelje Crkve“, te je dodao: “ne preostaje drugo nego zaželjeti svima nama, cijeloj Crkvi i u svim njezinim dimenzijama, da nam On sam, Isus Krist, zaglavni kamen na kojemu smo utemeljeni i s kojim smo i sami pozvani biti temelj Crkve, pomogne da uistinu vjerujemo da je On koji za sebe reče: „Ja sam put, istina i život“, jedini put Ocu, jedina istina i jedini koji daje puninu života i da nam, nadalje, pomogne to što vjerujemo živjeti u svakodnevnom životu, kako bismo s Kristom, po Kristu i u Kristu mogli zaživjeli vječnost u Očevom domu, u onoj nebeskoj i proslavljenoj Crkvi spašenih koji, ondje gdje nam je od Krista pripravljeno mjesto, gledaju Boga licem u lice“.

Pri završetku sv. Mise župljani i hodočasnici prisustvovali su postavljanju duhovnog kamena temeljca na mjestu izgradnje buduće crkve. Naime pater Božidar Nagy donio je ciglu-relikviju iz bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici koja se urušila sa stropa bazilike za vrijeme nedavnog potresa 22. ožujka ove godine. Ta cigla ima svojevrsnu relikvijsku vrijednost jer je kroz šest godina “gledala” sa stropa Bazilike i bila svjedok kako se blaženi Ivan Merz molio u Bazilici, sudjelovao na svetoj misi, primao Pričest, adorirao, vršio na galeriji pobožnost križnoga puta i živio ljepotu otajstva Crkve.

Za proslavu blagdana Župe, župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Tema ovogodišnje duhovne priprave bila je geslo našeg blaženika: euharistija, žrtva apostolat.

Grad Zagreb
Hrvatska
Vjera