Projekt “Gradski prozori u prirodu” – u Maksimiru postavljeni brojači posjetitelja

Polako su vidljivi prvi rezultati projekta “Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II”. Projekt je vrijedan 34.9 milijuna kuna, dijelom financiranih iz fondova Europske unije, a provodi ga Grad Zagreb u partnerstvu s Javnom ustanovom Maksimir, udrugama Biom i Vjetar u leđa te Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir. U prvoj fazi izvedbe implementiran je sustav za brojenje posjetitelja sa sveukupno petnaest brojača, od čega ih je deset postavljeno na lokacijama u Parku Maksimir, a pet u Značajnom krajobrazu Savica.

– Brojači posjetitelja su nam jako važni, budući da na taj način možemo kvalitetnije upravljati ovim prostorom i u svakom trenutku ćemo znati koliko je posjetitelja ušlo u Park, što je značajno za ravnotežu biološke raznolikosti, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove Maksimir Luka Čuljak te nadodao kako će na temelju tih procjena moći izraditi planove i programe za upravljanje prostorom.

Naime, za vrijeme testne faze u samo tjedan dana u Maksimiru je evidentirano 70 tisuća ljudi, a osim brojača, u sklopu druge faze projekta predviđeno je i dvanaest infrastrukturnih projekata poput uređenja prvog i drugog jezera te Zoološkog vrta.

– Dogovorene su i nove nastambe risa, medvjeda, nova nastamba za dabra i jednog forenzičkog znanstvenog CSI laboratorija za edukaciju djece. Bit će to jedna cjelina u kojoj će stvarno ovaj predivan park još više zablistati, poručio je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.