Projekt gradnje Sportsko rekreacijskog centra Pušća trenutno je na čekanju

Osim mjera za pomoć gospodarstvu koje su u najavi, Općina Pušća ulaže napore kako bi dio projekata ipak realizirali

Do sada je na području općine Pušća zabilježen jedan oboljeli, a 18 osoba je bilo s mjerom samoizolacije, no puno veće posljedice ove epidemija ostavila je na prihodovnoj strani Proračuna Općine. Gotovo za jednu četvrtinu pali su prihodi u prva tri mjeseca ove godine, a prava slika ukazat će se nakon polugodišnjeg obračuna.

Iako troškovi nisu značajnije rasli radi pomaganja gospodarstvu, osjetno više se trošilo s ciljem nabave sredstava za dezinficiranje. Zadovoljni mogu biti i roditelji djece koja polaze pušćanski vrtić jer su bili oslobođeni plaćanja vrtića za travanj i svibanj, s iznimkom djece koja su u vrtić dolazila jer roditelji nisu imali drugog rješenja.

Osim mjera za pomoć gospodarstvu koje su u najavi, Općina Pušća ulaže napore kako bi dio projekata ipak realizirali. Tako se pregovara s izvođačem radova na opremanju poslovnog edukatorija da se radovi obave u fazama, a slična je zamisao i s projektom uređenja vatrogasnom doma u Mariji Magdaleni.

-Za poslovni edukatorij za prvu fazu planiramo izbaciti sve uređaje i ostaviti samo namještaj, dok je za vatrogasni dom u Mariji Magdaleni smanjen obim poslova s planiranih 350 na 270 tisuća kuna. Stavke koje smo umanjili bit će dodane u narednom razdoblju sukladno situaciji i punjenju proračuna- pojasnila je voditeljica financija Općine Pušća Renata Mihok.

Otegotna okolnost visoki stupanj razvijenosti

Neupitna ostaje dogradnja osnovne škole za koju je riješena dokumentacija, a nositelj gradnje bit će Zagrebačka županija što znači novih šest učionica i sportska dvorana s gledalištem. Na čekanju je i projekt gradnje Sportsko rekreacijskog centra Pušća vrijednosti više od 12 milijuna kuna. Ideja je bila javiti se na natječaje koji podržavaju gradnju sportskih objekata, ali natječaji tog tipa su izostali. Sad je projekt podijeljen na dvije faze i njegovu realizaciju prekinuo je korona virus.

-Projekt smo predali Državnom uredu za sport gdje je ocjenjen pozitivno i već je prošao dvije analize njihovih stručnih tijela. Tada je nastupila korona kriza iz ureda je stigla obavijest o obustavi svih financiranja- razočarana je načelnica Općine Pušća Anđela Cirkveni.

Otegotna okolnost je i visok stupanj razvijenosti Općine Pušća koja u svakom projektu mora sudjelovati s 40 posto svojih sredstava. Samo za sportski centar moraju osigurati oko pet milijuna kuna, a na čekanju su i projekti kulturno turističkog centra te rekonstrukcije nekoliko ulica, a to bi značilo gotovo cijeli jednogodišnji izvorni prihod trebalo bi utrošiti na ove projekte.

Dio prihoda mogao bi se nadomjestiti od naplaćenih kazni za neodgovorno bacanje otpada na zelene otoke. Načelnica Cirkveni najavila je početak kažnjavanja, jer svi imaju mogućnost besplatnog odlaganja otpada na reciklažnom dvorištu.

Općina je opravdala svoje postojanje

Projekti pod patronatom Općine ipak bi se trebali i ove godine odraditi, a jedan je svakako i rekonstrukcija Ulice Stanišakov jarek. Dio projekata je vezan uz suradnju s LAG-om, očekuje se početak gradnje kanalizacije, uvođenje optike…

Dobra je vijest jeftiniji prijevoz autobusima Meštrovića, a loša vijest mogla bi biti reforme jedinica lokalnih uprava. Načelnica Cirkveni sigurna je kako je Općina Pušća opravdala svoje postojanje, a moguće uštede i racionalizaciju treba tražiti među agencijama, fondovima, javnim poduzećima…