Prevarant dvije tvrtke oštetio za više od milijun kuna

Pristup računu omogućile su mu odgovorne osobe u tvrtkama koje su prateći poveznicu na "phishing" elektroničkoj pošti promijenile pristupne podatke za internet bankarstvo

Osječko-baranjska policija otkrila je i kazneno prijavila 28-godišnjaka iz okolice Zagreba koji je računalnim prijevarama u kolovozu i studenom dvije osječke tvrtke oštetio za više od milijun kuna.

Osumnjičenika policija tereti da je, tijekom kolovoza, s poslovnog bankovnog računa tvrtke iz Osijeka neovlašteno prebacio 300 tisuća kuna na račun u Hrvatskoj. Pristup računu omogućila je odgovorna osoba u tvrtki koja je prateći poveznicu na “phishing” elektroničkoj pošti promijenila pristupne podatke za internet bankarstvo tvrtke nakon čega je uslijedila neovlaštena transakcija.

Međubankovnom suradnjom oštećenoj tvrtki vraćeno je pola novca, dok druga polovica do danas nije pronađena, zbog čega je slučaj nedavno prijavljen policiji. Također, na gotovo identičan način, početkom studenog, osumnjičenik je s poslovnog računa osječke tvrtke neovlašteno prebacio 120 tisuća eura na nekoliko računa izvan Hrvatske.