Premišljate se oko cijepljenja booster dozom? Evo što sve trebate znati

Čuvajte svoje i zdravlje drugih

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Cijepljenje booster dozom protiv covida-19 preporučuje se starijima od 18 godina, i to šest mjeseci od završetka cijepljenja i nakon konzultacije s liječnikom, a treća doza nije potrebna onima koji su preboljeli covid i obavili primarno cijepljenje, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Booster doza osobito je važna korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne, zdravstvenim radnicima koji skrbe o pacijentima na bilo kojoj razini zdravstvene zaštite, osobama starijima od 65 godina te svima s više od 18 godina koji žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama i onima koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti.

Kliničke studije pokazale su da mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna) nakon dvije doze imaju visoku učinkovitost u zaštiti od simptomatske infekcije, no ta učinkovitost opada s vremenom, pogotovo u zaštiti od delta varijante virusa. Istraživanja ukazuju i na to da je učinkovitost cjepiva Moderna nešto veća protiv delta varijante u odnosu na Pfizer jer je pad djelotvornosti kod Moderninog cjepiva manji.

Primanje cjepiva drugog proizvođača nakon prve ili druge doze cjepiva protiv covida-19 nije neuobičajeno, a neke studije pokazuju da može biti i korisno za poticanje razvoja dobrog imunološkog odgovora. Zato nema potrebe inzistirati na kontinuiranoj uporabi cjepiva istog proizvođača kod cijepljenja drugom ili booster dozom, poručuju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.