Dan Grada Sveta Nedelja

Predsjednik Milanović iz Svete Nedelje: Moramo se izboriti za poziciju da budemo jači i neovisniji o tuđem novcu

Milanović je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje u povodu obilježavanja Dana Grada, a u govoru je izrazio svoju predanost brizi o hrvatskim problemima
Predsjednik Republike sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak kako se Hrvatska mora izboriti za poziciju u kojoj će biti jača i neovisnija o tuđem novcu, upozorivši da je vrijeme za razvoj uz financijsku potporu EU ograničeno jer postoji opasnost da se Hrvatska uskoro smatra prerazvijenom za to.

Milanović je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje u povodu obilježavanja Dana Grada, a u govoru je izrazio svoju predanost brizi o hrvatskim problemima.

-Na meni je da pokušam brinuti o hrvatskim problemima i brigama zajedno s onima koji to žele. Moramo se izboriti za poziciju u kojoj ćemo biti jači i neovisniji, u kojoj nećemo ovisiti o tuđem novcu. Problemi ostaju, a riješiti ih nećemo tako da svi šutimo- poručio je.

Na svečanosti je istaknuo i kako je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prošlo 10 godina te je potrebna realna procjena napretka zemlje u tom razdoblju. Milanović je dodao kako je članstvo u Europskoj uniji bio jedini izbor, kojeg bismo ponovno odabrali, ali da je važno sagledati postignuća te im pristupiti objektivnije.

Predsjednik je pohvalio Grad Svetu Nedelju zbog uspješnog privlačenja sredstava iz europskih fondova i istaknuo kako bi centralna vlast trebala slijediti primjer grada s obzirom na to da država zaostaje u tome. Međutim, upozorio je da je vrijeme za razvoj uz financijsku potporu Europske unije ograničeno i da postoji opasnost da se Hrvatska uskoro smatra prerazvijenom za takve fondove.

-Mi ćemo, ako se nastavimo ovako razvijati, do kraja ovog desetljeća izgubiti pravo na europske fondove jer ćemo navodno biti prerazvijeni za njih, sve ide u tom pravcu- naveo je Milanović.

Dodao je kako projekti financirani europskim sredstvima ne osiguravaju dugoročni financijski prosperitet, a pri tome je naglasio potrebu za materijalizacijom i pravilnim korištenjem europskih fondova kako bi se osigurao dugoročni razvoj zemlje.

-Kada prestane dotok novca iz fondova EU prijeti nam opasnost da se nađemo u situaciji kao i neke druge države, a to je da se potrošilo što se imalo i nakon toga te tretiraju kao odraslu osobu i nemaš više prava na dječji dodatak jer ovo što sada primamo je dječji dodatak. To nas čeka- poručio je.

Također je istaknuo kako se suočavamo s izazovima poput svjetskih promjena, nestabilnosti i skuplje energije te da će za održivi razvoj biti potrebna pristupačna i dostupna energija, navodi se u priopćenju predsjednikova ureda.

Politika
Sveta Nedelja