Poznato kada se može očekivati pad zaraženih

Prema ocjeni ministra Beroša Hrvatska je na "dobrom putu u suzbijanju epidemije"

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da je Hrvatska na “dobrom putu u suzbijanju epidemije” te se predviđa da bi broj novozaraženih za tri do četiri tjedna trebao početi padati pod uvjetom da se građani pridržavaju epidemioloških mjera.

– Neki modeli predviđaju da bi za dva, tri, četiri tjedna broj novozaraženih dosegnuo plafon i počeo padati, izjavio je Beroš na konferenciji za novinare te dodao da “postoji trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu”.

Poručio je da će pad novozaraženih biti moguć samo ako se građani budu odgovorno ponašali i pridržavali epidemioloških mjera.

– Ako smo svi odgovorni, brojevi moraju početi padati, istaknuo je. U suprotnom, upozorio je, krivulja novozaraženih i dalje će rasti.

S obzirom na aktualni negativni trend, potvrdio je da Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja o novim mjerama, no i da dosadašnje iskustvo pokazuje da restriktivnije mjere ipak ne donose željene rezultate.

– Sve mjere su moguće, kao i promjene u školstvu, no procjenjujemo da nije trenutak za policijski sat niti lockdown, rekao je ministar.