POLOVIČNO SE NE RAČUNA: Nosite zaštitnu masku i preko nosa

Dosad bi svatko to već trebao znati - nošenje maske u javnosti pomaže u suzbijanju širenja koronavirusa, no neki svejedno imaju problem s njezinom upotrebom
mask-4898571_1280

Dosad bi svatko to već trebao znati – nošenje maske u javnosti pomaže u suzbijanju širenja koronavirusa, no neki svejedno imaju problem s njezinom upotrebom. Nose je, ali njome prekrivaju samo usta, ne i nos. Ugledni njemački virolog ističe da takvo korištenje nema nikakvog smisla.

Svrha maske je zadržati čestice koje njezin nositelj odašilje kad govori, kašlje ili kiše, kaže dr. Jonas Schmidt-Chanasit. Time druge štiti od moguće zaraze. Do određene mjere, maska štiti i nositelja od udisanja čestica drugih. Ali ako nos ostane otkriven, čestice imaju izravan put u organizam i to je gotovo kao da uopće ne nosite masku, naglašava Schmidt-Chanasit.

Ispravno bi bilo i masku ne dodirivati rukama i koristiti je jedino uz pomoć trakica za skidanje ili stavljanje. Schmidt-Chanasit kaže da je dobra zamisao nositi masku kad god ste blizu drugih ljudi dulje vrijeme, primjerice u autobusu. Mogućnost zaraze nije vjerojatna ako ste pokraj nekoga tijekom kraćeg vremena.

-Deset do 15 minuta, to je kritična točka- rekao je.

Na mnogim mjestima nošenje maske je obvezno. No one se ne mogu nositi dovoljno čvrsto da bi osobu zaštitile od aerosola, još manjih čestica u zraku, koje lako mogu dospjeti do usta i s bočnih strana.

Njemački virolog još jednom podsjeća kako to znači da i s maskom treba voditi računa o držanju fizičkog razmaka.

Hrvatska
Zanimljivosti