Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU

Stranci ga svejedno ne kupuju

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije je u EU, no stranci ga ne kupuju, piše Večernji list.

U godinu dana cijena oranica skočila je za prosječnih 200 eura, odnosno oko 6 posto, livada samo 2,5 posto, a dotad najjeftinijim pašnjacima cijena je skočila 22 posto. Hrvatska i dalje ima najjeftinije poljoprivredno zemljište u Europi, navodi dnevnik.

Za godinu dana istječe zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima te se očekivalo da će vlasnici oranica i pašnjaka u kontinentalnom dijelu zemlje napokon doći na svoje i nešto zaraditi na prodaji zemljišta. No, stranih kupaca uglavnom nema.

Preklani je u Hrvatskoj prodano oko 34 tisuće poljoprivrednih parcela za nešto manje od 1,5 milijardi kuna, a srednja cijena hektara poljoprivrednog zemljišta iznosila je oko 25 tisuća kuna, odnosno oko 3300 eura. U toj su godini cijene rasle oko 14 posto, no slično kao i kod nekretnina, cijene poljoprivrednog zemljišta u zaleđu Jadrana ne mogu se usporediti s onima dublje u unutrašnjosti ni po iznosu ni po potražnji.

Ekonomistica Maruška Vizek, s Ekonomskog instituta Zagreb, ističe da se postojeći rast cijena poljoprivrednog zemljišta uglavnom vezuje uz poticaje koje dobivaju samo vlasnici zemljišta.

– Vlasništvo nad zemljom samo po sebi donosi prihod, nitko ne kontrolira što ćete s njom od toga što ste prijavili raditi. Sustav poticaja je sam po sebi generator potražnje za poljoprivrednim zemljištem. Priobalje i zaleđe uz Jadran su jedan drugi svijet. U priobalju na poljoprivrednom zemljištu možete imati kamp, turistički smještaj, OPG, ondje se poljoprivredno zemljište pretvara u paragrađevinsko zemljište i potražnja raste. Mi se ni s čime drugim ne bavimo nego turizmom, kaže Vizek.

U Osječko-baranjskoj županiji poljoprivredno zemljište bilo je 2020. godine deset puta jeftinije nego u Istri, dok je hektar zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji dosezao i do 50 tisuća eura.

Stranci i sada mogu slobodno kupovati zemljište preko svojih poduzeća, ali ne kao pojedinci, fizičke osobe. Gleda li se prosjek, hektar poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj sedam je puta jeftiniji nego u susjednoj Sloveniji, a 11 puta jeftiniji nego u Italiji, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.