Poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijarde kuna iz Programa ruralnog razvoja

Trenutno je otvoreno 15 natječaja

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijardi kuna sredstava za ulaganja putem 15 aktualnih natječaja Programa ruralnog razvoja.

Za ulaganja u tov svinja osigurano je 200 milijuna kuna, kojima je planirano povećati kapacitet za više od 30 tisuća tovljenika, dok je za izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata za životinje s izmuzištem u sektoru mliječnog govedarstva osigurano 150 milijuna. Za stočarski sektor osigurano je i 67 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva.

Također, osigurana su sredstva za strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna. Za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije osigurana su sredstva u iznosu većem od 141 milijuna kuna.

Kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje bilo je važno pomoći potresom pogođenim poljoprivrednicima na Banovini, za koje su kreirana tri ubrzana natječaja, pri čemu je posljednji u tijeku, vrijedan 100 milijuna kuna. Uz to, otvoren je i natječaj vrijedan 20 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama koje ne uključuju potres.

Dodatno, u svrhu povećanja učinkovitosti u predindustrijskoj preradi drva otvoren je natječaj vrijedan 147 milijuna kuna, za potporu lokalnim akcijskim grupama tri natječaja ukupne vrijednosti veće od 23 milijuna kuna, kao i natječaj vrijedan 3 milijuna kuna uz pomoć kojeg će se poljoprivrednicima pružiti potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete. Otvoren je i natječaj koji se odnosi na očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi u cilju očuvanja genetskih resursa i očuvanja tradicionalnih biljnih i životinjskih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja, za što su osigurana sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna.

Otvorene natječaje možete pronaći OVDJE.