Korak prema dugoročnoj održivosti

Podbrežje dobiva novi vrtić po najvišim standardima zelene gradnje

Planirani kapacitet dječjeg vrtića je 200 djece u 10 odgojnih skupina, a ukupna vrijednost investicije je 9,3 milijuna eura
Dječji vrtići(1) Grad Zagreb

Otvoren je postupak javne nabave za izvođenje radova na novom dječjem vrtiću u Podbrežju, koji označava ključni korak prema stvaranju održive i inovativne javne infrastrukture. Projekt su danas u Gradskoj upravi najavili gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca.

– Gradnja ovog objekta je korak prema dugoročnoj održivosti te predstavlja predanost Grada Zagreba ka uvođenju najviših standarda zelene gradnje. Naselje Podbrežje će dobiti sigurno i kvalitetno osmišljeno mjesto za odgoj i boravak djece, rekla je uvodno zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec objasnivši da je posebnost projekta u tome što prati nove smjernice zelene gradnje koje je za Grad Zagreb razvila REGEA.

– Smjernice predstavljaju nadstandard projektiranja, gradnje i obnove po kojima će Grad Zagreb planirati investicije javnih zgrada u budućem razdoblju.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac objasnio je ključne principe zelene gradnje kao što su obavezno korištenje učinkovitih centraliziranih sustava za grijanje i hlađenje ili sustava koji koriste obnovljive izvore energije, povećanje udjela obnovljivih izvora energije te napuštanje korištenja fosilnih goriva.

– Istaknuo bih i korištenje sunčane elektrane na krovovima i racionalno korištenje vode te primjenu tehničkih rješenja za njezinu pohranu, dodao je.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da je “projekt vrtića osmišljen s naglaskom na maksimalno korištenje prirodnog svjetla, energetsku učinkovitost te korištenje oborinske vode. Ovaj vrtić ne samo da će pružiti prostor za igru i učenje, već će biti primjer napredne gradnje sukladne modernim standardima”.

– Novi Zagreb Zapad jedna je od četvrti s rastućim brojem zahtjeva za upis u vrtiće, tako da ćemo u naredne dvije godine izgraditi nove kapacitete za oko 700 novih mjesta za djecu s tog područja, rekla je zamjenica Dolenec.

Planirani kapacitet dječjeg vrtića je 200 djece u 10 odgojnih skupina, ukupne investicije 9,3 milijuna eura, pri čemu se 80% osigurava iz proračuna Grada, dok će ostatak biti sufinanciran sredstvima NPOO.

Aktualno
Grad Zagreb