PLENKOVIĆ OSUDIO INCIDENT U BOROVU: U Hrvatskoj nema mjesta za netrpeljivost

Dodao je kako je taj izgred protivan interesima Hrvatske i sigurno nije nikakav domoljubni čim, već posve suprotno

Davorin Višnjić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković osudio je provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara na dan obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, istaknuvši kako za to nema opravdanja, a u hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost.

– U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojim od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu, rekao je Plenković u uvodnom izlaganju na sjednici Vlade.

Dodao je kako je taj izgred protivan interesima Hrvatske i sigurno nije nikakav domoljubni čim, već posve suprotno.

– Nije teško zamisliti da će biti i onih koji će u takvim nedopustivim ispadima zlurado nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti nekakva jalova opravdanja za svoja nedjela prije 30 godina. To je razlog više za jasnu osudu, poručio je premijer.

Kako bi odgovorni bili primjereno sankcionirani, policija je odmah reagirala i privela one koji su sudjelovali u toj provokaciji i nedopustivom incidentu, dodao je.

Vezano za epidemiju koronavirusa, Plenković je naveo kako se drugi tjedan zaredom broj slučajeva zaraze smanjuje – u posljednjih sedam dana zabilježen je pad od čak 22 posto.

– To su ohrabrujući znakovi, međutim brojke su i dalje visoke i upravo sada ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu, rekao je.