PLENKOVIĆ ODGOVORIO NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA: Evo kada ćemo ukinuti epidemiološke mjere u Hrvatskoj

Ovo je ispit zrelosti cijelog našeg društva, rekao je premijer

Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se ritam cijepljenja prvom dozom usporio zbog smanjenog interesa ljudi te građanima uputio poruku da se cijepe kako bismo do kraja lipnja ostvarili 50 posto cijepljenih i mogli ukinuli preostale epidemiološke mjere.

– Još jednom apeliram na sve koji se još nisu cijepili da to učine i da ne oklijevaju. To je jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere, jer već prva doza cjepiva bitna da učinkovito štiti od ozbiljnih oblika oboljenja, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Naveo je kako se nastavlja pozitivan epidemiološki trend: po sedmodnevnoj incidenciji vratili smo se na razinu od prije 10 mjeseci, čemu pridonosi povećanje broja cijepljenih i imunih, ljepše vrijeme i odgovorno ponašanje. Ipak, upozorio je kako danas imamo 40,8 posto cijepljenih odraslih osoba najmanje prvom dozom, iako je osigurano dovoljno cjepiva da taj postotak bude znatno veći.

– Nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile manje uspješne od nas u borbi protiv covida danas budu uspješnije jer se više njihovih sugrađana cijepi. Mi na ovaj način ne štitimo samo zdravlje i živote, nego i naše gospodarstvo, radno mjesto, svoja primanja, slobodu i pravo na normalan život, naglasio je Plenković.

Dodao je kako je ovo je ispit zrelosti cijelog našeg društva te posebno apelirao na mlade da budu primjer drugima, odvažni i hrabri, da vjeruju u znanost i cijepe se.