Plenković nezadovoljan dinamikom obnove: Činimo sve da se ubrza

Odbacio je pritom tvrdnje Domagoja Hajdukovića da nećemo uspjeti iskoristi EU sredstva i da se ministru graditeljstva više "ne da"

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je kako nije zadovoljan dinamikom obnove nakon potresa, ali i da se čini sve kako bi se ona ubrzala, odbacivši pritom tvrdnje Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) da nećemo uspjeti iskoristi EU sredstva i da se ministru graditeljstva više “ne da”.

– To je sporije nego sam htio, ako ima ijedna stvar kojom sam nezadovoljan dinamikom, onda je to pitanje obnove, kazao je Plenković tijekom saborskog aktualnog prijepodneva istaknuvši kako je zadaća svih da se obnova ubrza.

Istaknuo je kako je na Banovini već 6000 zgrada obnovljeno, da se prionulo poslu konstrukcijske obnove, ali i izgradnji zamjenskih kuća i procesu samoobnove te da se daje niz potpora građanima.

Plenković je pritom odbacio tvrdnje Hajdukovića da se ministru graditeljstva Ivanu Paladini više “ne da” i da nećemo uspjeti potrošiti novac dobiven od EU za obnovu.

“Je li istina da ti se ne da?”, upitao je odmah Plenković ministra Paladina koji je iz klupe odgovorio: “Apsolutno nije”. Upitao ga je i “hoćemo li potrošiti pare”. “Veliku većinu, a potrudit ćemo se da potrošimo sve”, rekao je Paladina.

Marijan Pavliček (Suverenisti) je, govoreći o popisu stanovništva, rekao da su se obistinile crne prognoze, da postajemo zemlja staraca te da nas očekuje kolaps mirovinskog sustava.

Popis stanovništva je rezultat negativnog prirodnog priraštaja i iseljavanja stanovništva olakšanim kretanjem ulaskom u EU, mi smo prepoznali taj problem, odgovorio je Plenković i podsjetio na Vladine mjere demografske politike, projekt Slavonija, Baranja i Srijem, izdvajanja za regionalni razvoj.

– Možemo zajedno kroz Slavoniju u devet navečer prošetati, nema nigdje nikoga, prazne i oronule kuće, ugašena svjetla, nema nigdje nikoga, pozvao je Pavliček premijera.

Upit Ivane Kekin (Nova ljevica) Plenković je iskoristio kako bi spomenuo  Zagreb kazavši kako je dobro da je Vlada riješila sve probleme u  Zagrebu kada je riječ o energentima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na upit Ante Sanadera (HDZ) o stanju opće sigurnosti poručio je da je Hrvatska sigurna zemlja, da to pokazuju sve europske statistike.

– Danas smo na razini koja je bolja nego ikada od neovisnosti Hrvatske kada govorimo o kaznenim djelima, razbojništvima, teškim krađama, istaknuo je.

Vezano za radikalizma i ekstremizma. kazao je da se radi o trendu koji iz stvaranja javnog mijenja da je sve loše i da su svi kriminalci utječe na određene pojedince da pribjegavaju radikalnim metodama.

– Što ćemo slati više takvih poruka, koje su paušalne, neprovjerene i idu na vrijeđanje pojedinaca i govor mržnje imat ćemo više i takvih pojedinaca, upozorio je Božinović.

Ministar rada Marin Piletić je, odgovarajući na upit zastupnika, najavio povećanje sredstava za projekt Zažali za 245 milijuna kuna te istaknuo da će svi koji su se javili na treći poziv, njih više od 470, biti obuhvaćeni alokacijom. Pohvalio se i podacima o zaposlenosti posebno istaknuvši mjere samozapošljavanja i sustav vaučera.

Naglašavajući važnost predškolskog odgoja, ministar obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je cilj do 2027. izgraditi dodatne vrtićke kapacitete s ciljanim brojem djece 22.500 uz kasniju mogućnost dodatnih 17.500 mjesta a sve kako bi se dosegla razina EU-a s obuhvatom djece od 96 posto.

Na upit Maria Kapulice (HDZ) koje vanjske interese zastupa predsjednik Zoran Milanović, spomenuvši njegove stavove oko rata u Ukrajini te o BiH, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odgovorio je kako su Milanovićevi stavovi otežali aktivnosti Vladi i diplomaciji.