Plenković na sastanku s predstavnici samouprave: Stabilnost i ravnomjerni regionalni razvoj temelji su vladine politike

Pod predsjedavanjem premijera u Podstrani se održava sastanak sa županima, gradonačelnicima i načelnicima

Ivo Čagalj/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da su politička stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvena kohezija i smanjivanje nejednakosti u društvu temelj vladine politike.

Plenković je to rekao na sastanku sa županima, gradonačelnicima i načelnicima koji se održava u Podstrani, i u kojem sudjeluju gotovo svi ministri.

Uvodno je podsjetio na važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju te potporu u realizaciji projekata ističući da su to prepoznali svi ministri, ali i županije, gradovi i općine. To je, uz političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvenu koheziju i smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu, temelj politike Vlade već sedmu godinu za redom.

– Ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata, rekao je te izdvojio kako su zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, a s 1. siječnjem 2023. tu je i strateški cilj zamjene hrvatske kune eurom.

Rekao je također da je podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom. Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi, koji će se zbrojiti, trebali biti puno veći nego rekordne 2019.

– Zato je strategija hrvatskog turizma, koju je u međuvremenu usvojio Sabor, stavila ponovno u fokus temeljno pitanje održivosti hrvatskog turizma kao srca strategije u idućim godinama, dodao je Plenković.

Na sastanku, koji se održava pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima, gradonačelnicima i načelnicima u Podstrani, razgovara se o reformi zdravstvenog sustava, unaprjeđenju sustava obrazovanja, financijskoj perspektivi do 2027. te izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručit će 62 ugovora iz Programa Zaželi.