Pfizer i Sobi u Savskom Marofu grade visokotehnološki pogon za proizvodnju lijekova

Ondje će proizvoditi lijekovi za liječenje rijetkih bolesti
savski marof

Američka biofarmaceutska kompanija Pfizer i švedska kompanija Sobi počele su u Savskom Marofu graditi visokotehnološki pogon za proizvodnju lijekova za liječenje rijetkih bolesti.

Investicija je vrijedna više od 100 milijuna eura. Završetak gradnje i opremanje pogona očekuje se 2024., a prvi proizvodi, planirano je, na tržište će se početi plasirati 2026. godine.

Dio kompanije Pfizer je tvrtka Hospira Zagreb, koja u Savskom Marofu već desetak godina proizvodi biološke supstance za lijekove te lijekove za onkološke bolesnike i rijetke bolesti.

– Hospira je danas važan dio Pfizerove mreže. Počeli smo poslovati prije 12 godina, Pfizer nas je kupio 2015., te smo s 35 zaposlenih narasli na 500 radnika. Ovom investicijom otvorit ćemo još stotinjak radnih mjesta, na današnjoj svečanosti, kojom je obilježen početak gradnje novoga pogona, rekao je direktor Hospire Domagoj Runac.

Dražen Kopač

U postojećem pogonu Hospire, uz ostalo, proizvode se i komponente za Pfizerovo cjepivo protiv bolesti covid-19.

Uz potpredsjednika Pfizera Stevena Stearsa i starije potpredsjednice Sobija Christine Wesstrom, današnjem početku gradnje novoga pogona prisustvovali su, uz ostale, načelnik Brdovca Alen Prelec, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

– Ova investicija važna je za hrvatsko gospodarstvo iz nekoliko razloga – ulaže se u proizvodnju, u visoku tehnologiju i u izvozno orijentiranu tvrtku. Značajna je i za lokalnu ekonomiju i nova zapošljavanja, rekla je Mikuš Žigman.

Brdovec
Hrvatska
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija