recept

IMG_1345 (1)
DONOSIMO RECEPT

Šnenokle kakve su pripremale naše bake

U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni. Sastojci:  1 l mlijeka 5 bjelanjaka 5 žumanjaka 100 g

pumpkin-soup-2886322_1920
BRZO I FINO

Starinski recept za juhu koja podiže imunitet

Jačanje imuniteta na prirodan način uvijek je važno, a posebno tijekom sezone raznih viroza. Ova juha nudi obilje zdravih sastojaka koji u...

2021-10-18-gastro-KALORIJE-kajzerica

NUTRICIONIZAM: Kajzerica definitivno ne potječe iz prisavskog zagrebačkog kvarta, ali je možda kraljevskog podrijetla!

Kajzerica je okruglo pecivo od bijeloga brašna s četverokrakim zarezanim ukrasom. Nije do kraja istraženo potječe li ona iz istoimenog...

2021-10-15-gastro-RIBA-riblja-juha

HRVATSKA KUHINJA: Petkom posno – riblja juha, od svega po malo – najbolja formula!

Riblja juha je jelo spravljeno kombiniranjem ribe ili plodova mora s povrćem i temeljcem, sokom, vodom ili drugom tekućinom. Tradicionalno...

pileci složenac

GASTRO: Složenac s mesom i povrćem – novi život jučerašnje pečenke

Pileći složenac s povrćem Ostalo piletine od pečenja? U subotu ste cijelog piceka „skurili” u rerni s krumpirom i uz salatu bio je sjajan

2021-10-27-gastro-CRO-gužvara-špinat-sir

HRVATSKA KUHINJA: Gužvara sa sirom i špinatom, jednako dobra topla ili hladna!

Gužvara je vrsta jela koja se priprema od vučenog tijesta ili dizanog tijesta s raznim nadjevima. Premda je asocijativno, uglavnom...

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku...

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-10-24-gastro-DESERT-torta-od-naranče

DESERTI: Čokoladnu tortu s narančama preinačite u kolač s mandarinama!

Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie i...

2021-10-09-gastro-MIX-piletina-piva

GASTRO: Piletina s pivom, može na roštilju, ali i u pećnici. Sočno i ukusno!

Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili...

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe

2021-10-02-gastro-MIX-bolonjez-palenta

GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!

Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa,...

2021-09-14-gastro-HR-roge

GASTRO: Paprike roge su u zenitu. Iskoristite to i napravite savršenu salatu ili zimnicu!

Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do “malih” kao što

ragu od povrća

GASTRO: Ragu ne mora biti samo od mesa. Pokušajte s povrćem!

Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo...

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo...

2021-08-29-gastro-jon-kocke

GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!

Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica...

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati,...

2021-06-28-gastro-uštipci-karfiol

GASTRO: Uštipci od cvjetače, “zamaskirano” hrskavo povrće – zdravlje na tanjuru!

Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor...

2021-04-15-gastro-qiuche-poriluk

GASTRO: Quiche s porilukom, pancetom i sirom. Može i okruglo ili kockasto!

Quiche je jelo koje spravljamo u pećnici, a karakterizira ga kora od tijesta i nadjev od jaja, mlijeka ili/i vrhnja. Može se napraviti s

2021-04-15-gastro-ljuti-čobanac

GASTRO: Ljuti slavonski čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan. Bez feferona može, ali paprika je obvezna!

Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima veže ga...

2021-03-14-gastro-teletina-šnicla

GASTRO: Pirjana teletina ili kako složiti ukusan, obilan i sočan mesni obrok s manje od 500 kalorija?

Teletina je crveno meso. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa...