Projekt vrijedan 5,85 milijuna eura

Otvoren karlovački Nikola Tesla Experience Centar

Centar kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam te omogućuje mladima da atraktivno stječu saznanja o Tesli
Karlovac: Andrej Plenkovi? na sve?anom otvorenju “Nikola Tesla Experience Centra” Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U Karlovcu je u ponedjeljak, kasno navečer, otvoren Nikola Tesla Experience Center, koji se nalazi pokraj zgrade Gimnazije Karlovac koju je veliki izumitelj pohađao i u kojoj je prije 150 godina maturirao, a što će biti obilježeno u srpnju.

Ukupna vrijednost ulaganja je 5,85 milijuna eura, a ostvareno je u sklopu projekta čiji je nositelj Karlovačka županija, dok su partneri Grad Karlovac, županijska tvrtka Poduzetnička zona Korana i Gimnazija Karlovac. Najvećim dijelom projekt je financiran novcem EU. Izgradnja objekta započela je 2019. godine, a prošlog je tjedna izdana uporabna dozvola.

Otvaranju je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je naglasio da centar kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam te omogućuje mladima da atraktivno stječu saznanja o Tesli.

– Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije, poručio je Plenković.

NTEC-om upravlja Poduzetnička zona Korana čija je direktorica Martina Marušić Britvec rekla da taj centar neće svjedočiti samo o Tesli kao izumitelju i o njegovim izumima, nego i o njemu kao osobi, djetetu iz Smiljana i karlovačkom učeniku.

– Ovaj centar nas upoznaje upravo s čovjekom s vrlinama i manama, usponima i padovima, rekla je Marušić Britvec.

Centar je opremljen digitalnom interaktivnom tehnologijom koja posjetitelju omogućuje da samostalno istražuje centar i upoznaje Teslu, a pruža savjete i prostor poduzetnicima-početnicima. Puštena je i video-snimka obraćanja eurozastupnice Sunčane Glavak koja je rekla “da taj centar potvrđuje da se Hrvatska u sinergiji s EU nastavlja razvijati svakim novim projektom”.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić naveo je da je projekt proveden bez ikakvih problema, dok je gradonačelnik Damir Mandić, koji je bio i ravnatelj Gimnazije Karlovac, istaknuo da taj projekt čini ponosnim svakoga tko je pohađao tu školu ili radio u njoj.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin  naglasila je da su generacije promišljale “što je Tesla u Karlovcu”.

– Nismo htjeli spomen-ploču, trg, skulpturu i bistu, nego nešto više. Ovaj centar želi od svih nas napraviti bolje ljude, poručila je Furdek-Hajdin.

Događanja
Regija