Osmaši u Hrvatskoj pišu nacionalne ispite, prvi dan prošao uspješno

Rezultati neće ni na koji način utjecati na školske ocjene i upis u srednju školu
ispit test škola

Od 2. do 6. svibnja u osmim razredima 81 škole diljem Hrvatske provode se nacionalni ispiti kao standardizirani oblik vanjskog vrednovanja uspjeha učenika, a prvi je dan ispita prošao uspješno.

Kako je za Hinu rekao ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, ispit iz hrvatskog jezika u 81 osnovnoj školi koje su izabrane po načelu reprezentativnosti iz svih županija i Grada Zagreba, pisalo je 4378 učenika, u prvom dijelu test, u drugom pisani uradak, a oba su dijela ispita trajalo po 90 minuta.

– Prema informacijama koje imamo sa školama s kojima komuniciramo od jutra, nacionalni ispiti prošli su po planu, zahvaljujući dobro educiranim i uvježbanim školskim koordinatorima, pri čemu važnu ulogu igraju ravnatelji i drugi učitelji, unatoč tomu što se ovo događa prvi puta nakon 2007. godine, kazao je Filipović.

– Škole su se dosta dobro pripremile, a nadam se da će i rezultati učenika biti zadovoljavajući, kazao je i dodao da rezultati neće ni na koji način utjecati na školske ocjene i upis u srednju školu, nego Nacionalni centar želi dobiti povratnu informaciju od koje bi u konačnici korist imale škole, stručne službe u školama i predmetni nastavnici.

– Korist će imati i pripadajuće nacionalne institucije koje će temeljem rezultata strateški planirati poboljšanje odgojno-obrazovnog sustava, a možda i u onom dijelu koji se odnosi na kurikulume, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra.

On ističe da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja nema nacionalni ispit i standardizirane ispite.

– U školama se provode pojedinačne provjere koje za škole provode neke druge institucije te smatramo da je potrebno standardizirati ispit o postignuću učenika, rekao je Filipović.

Izrazio je uvjerenje da će navedeni uzorak bit relevantan “za početak” te da će u dogledno vrijeme proširiti nacionalne ispite na sve učenike osnovnih škola. Dobiju li suglasnost nadležnog ministarstva, najavljuje Filipović, to moglo biti već sljedeće godine, budući su za to potrebna dodatna sredstva.

Do kraja tjedna trebaju se održati još ispiti iz matematike, biologije, kemije i fizike.

Hrvatska
Izbor urednika