Osigurana sredstva za proširenje Dječjeg doma u Nazorovoj ulici

Proširenje kapaciteta za nezbrinutu djecu predviđeno je i na alternativnoj lokaciji
dječji dom zagreb Sanjin Strukić/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da su osigurali novac za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici i alternativnoj lokaciji.

Naveo je kako sistemsko rješenje popunjenosti kapaciteta u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi vide u procesu deinstitucionalizacije jer je jedan od zakona koji donose u reformi sustava socijalne skrbi i Zakon o udomiteljstvu kojim povećavaju naknade udomiteljima, u što će se investirati oko 80 milijuna kuna.

– Samo naknade i opskrbnine se povećavaju između 15 i 60 posto, ovisno o korisničkoj skupini, kazao je Aladrović.

Dodao je da je kroz Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga predviđen i porast kapaciteta za zbrinjavanje takve djece, pojasnivši da je to problem kojem treba pristupiti s više različitih strana.

– Kroz reformu postoji potencijal da probleme minimiziramo i da oni budu puno rjeđi, kazao je Aladrović te istaknuo kako je u Ministarstvu osnovano povjerenstvo koje se bavi ubrzavanjem procesa usvajanja djece tako što povezuju centre za socijalnu skrb, odnosno potencijalne posvojitelje s djecom koja potencijalno mogu biti posvojena.

– Kako je povjerenstvo osnovano, udvostručio se broj djece koja su bila usvojena po sudskim rješenjima, rekao je Aladrović.

Grad Zagreb
Hrvatska
Politika