Optimizira se mreža javnog prijevoza na području Zagrebačke županije

Usvojen je prijedlog zaključka o sklapanju ugovora o javnoj usluzi za županijski prijevoz putnika

Dražen Kopač

Zastupnici Županijske skupštine Zagrebačke županije na jučerašnjoj sjednici dali su zeleno svjetlo prijedlogu zaključka o sklapanju ugovora o javnoj usluzi za županijski prijevoz putnika, kojim će se povećati kvaliteta učeničkog prijevoza te optimizirati postojeća mreža javnog prijevoza na tom području.

Mreža za obavljanje županijskog linijskog prijevoza u visokoj je fazi dovršenosti, a trenutna procjena radne verzije mreže je na godišnjoj razini 40 milijuna kuna, od toga je 30 milijuna kuna decentraliziranih sredstava RH, a 10 milijuna kuna sredstava Zagrebačke županije, izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić.

– Ono što se ovim ugovorom odrađuje je prije svega broj polazaka. Imamo želju i potrebu da prvi puta u povijesti javnolinijskog prijevoza pokušamo optimizirati mrežu tako da služi svojoj svrsi i bude bolje prilagođena putnicima.

Ugovor je izradila Hrvatska zajednica županija, dobio je suglasnost nadležnog Ministarstva, a može ići na maksimalno dvije godine. Također, na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 146 dozvola za prijevoz, od kojih se jedan dio sporadično ili nikako nije koristio.

– U mreži će biti prijevoznici koji imaju dozvole, ali ne s onim brojem dozvola koje postoje, nego ono što se objektivno vozi i potrebno je za građane, objasnio je Babić.

Prijedlog je usvojen s 36 glasova za i jednim protiv.