Općina Orle želi unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju

Na inicijativu načelnika Ervina Vujice u Društvenom domu u Orlima sinoć je održan radni sastanak općinskog vodstva s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vlasnicima obrta i gospodarstvenika, kao i svim poljoprivrednim proizvođačima iz toga kraja. Gotovo pedesetak zainteresiranih mještana odazvalo se pozivu načelnika ne bi li se upoznali s novostima, ali i mogućnošću daljnjeg napredovanja, jer od strane općinskog vodstva postoji želja i volja da se krene prema naprijed, upravo po tom pitanju poljoprivredne proizvodnje. 

-Cilj je suradnja poljoprivrednika, kao i upoznavanje s kulturama koje i u kolikoj mjeri uzgajaju. Također, sve njih upoznat ćemo i s novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, odnosno o načinu najma, koncesije ili kupnje državnog zemljišta- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Općina Orle poznata je kao poljoprivredni kraj, no ta proizvodnja posljednjih je godina splasnula u velikoj mjeri, zbog čega mlada ekipa želi ovom kraju pružiti novu šansu, upravo kroz ponovno pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

-Imamo puno poljoprivredne zemlje, malo manje od 600 hektara, međutim po meni je to nezadovoljavajuće, jer većina tih poljoprivrednih parcela je zapuštena. To je loše, i ja bih htio to podići na viši nivo. Želja mi je čak uvođenje i nekih novih isplatljivijih kultura. Također, želja mi je i uspostavljanje suradnje s Distributivnim centrom, ali i upoznavanje poljoprivrednika s fondovima Europske unije- pojasnio je načelnik Ervin Vujica.

Općina Orle do sada u svom proračunu nije osiguravala sredstva za subvencioniranje poljoprivrede, što bi se od 2019. godine trebalo promijeniti, jer u planu je izrada pravilnika kojim bi se to reguliralo, ali i olakšalo daljnje djelovanje svih poljoprivrednika.