Općina Luka razmišlja o smanjenju broja rasvjetnih tijela u kasnijim noćnim satima

Rashod za javnu rasvjetu samo u rujnu porastao je dva puta u odnosu na rujan prije godinu dana
305174912_1507250829721555_3668441676319935810_n

Uvodnim informacijama načelnika Općine Luka Darka Kralja o aktivnostima koje je, od posljednje održane sjednice provodila Općina Luka započela je 9. sjednica Općinskog vijeća Općine Luka. Tako je načelnik podsjetio ne svečanost otvorenja nove školske zgrade, ali i o nastavku gradnje nogostupa, izazovima s cijenom energenata…

A u Izvješću o ostvarenju Proračuna Općine Luka u prvom polugodištu ove godine vidi se da su troškovi sve veći. Prihodi pak nisu u cijelosti pratili planiranu realizaciju pa su ostvareni s nešto manje od 30 posto od plana. Najveći iznosu na prihodovnoj strani je od poreza na dohodak i on je gotovo pola od ukupno ostvarenih prihoda za prvih šest mjeseci. Manja realizacija je i na rashodovnoj strani, ali očekuje se značajno povećanje svih troškova, posebno onih za energente, do kraja godine.

-Nama je rashod za javnu rasvjetu samo u rujnu porastao dva puta u odnosu na rujan prije godinu dana. A sada tek slijede kraći dani i puno duže vrijeme u kojem će svijetliti javna rasvjeta. Razmišljamo o raznim modelima kako doskočiti tom izazovu, a jedan od njih je smanjenje broja rasvjetnih tijela u kasnijim noćnim satima, istaknuo je načelnik Darko Kralj.

Vijećnici su usvojili ovo izvješće s nadom da će se situacija na globalnom tržištu stabilizirati što bi i Općini Luka dalo više zraka i mogućnosti korištenja Proračuna u razvojne svrhe.

Polugodišnje izvješće o svom radu podnio je i sam načelnik Darko Kralj, a u njemu je podsjetio na provedene projekte i projekte u pripremi te one koji su prijavljeni na razne natječaje i čekaju se njihova odobrenja. Između ostalog to su pristupne ceste u Gospodarskoj zoni Luka, rekonstrukcija Ulice Andrije Majdaka i program smanjenja broja napuštenih pasa. Izrađen je projekt rekonstrukcije prostora dječjeg vrtića, nastavljen projekt Zaželi II…

-Osim navedenog, rješavam manje, svakodnevne probleme općine, svakodnevno sam u kontaktu s građanima te nastojim što kvalitetnije osigurati dostupnost i pomoć mještanima kao i ostalim korisnicima općine- zaključio je Kralj.

Vijeće je usvojilo i Zaključak o vrsti, broju i visini stipendija, a cilj je za iduću godinu pokušati osigurati veća sredstva i veći broj stipendija. Nešto više rasprave povelo se oko teme sufinanciranja prehrane učenika OŠ Luka te produženog boravka. Izgledno je kako ima dosta rekla-kazala priča, a nekima su vjerojatno nasjeli i sami roditelji djece.

-Nemoguće je da su roditelji ispisali djecu s produženog boravka radi cijene jer ukupni trošak Općina Luka sufinancira s iznosom od 400 kuna. Dodatno, čuje se dosta priča kako je prehrana u školi slaba i nedostatna te da je dugački odmor od 10 minuta – prekratak. Mi na to ne možemo utjecati, ali skrenut ćemo pozornost ravnateljici na naveden primjedbe, rekao je načelnik Kralj.

Nastavno na kvalitetu i količinu hrane, vijećnici su mišljenja da je bolje pripremiti hranu koju djeca jedu pa i uz veću cijenu, nego posluživati hranu za 8 kuna – a onda većinu hrane baciti jer djeca to ne pojedu.

Hrvatska
Luka
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija