Okupila se ženska rukometna reprezentacija, započinju pripreme za Europsko prvenstvo

U Poreču će sljedećih tjedan dana obaviti prvi dio priprema za nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu

Luka Stanzl/PIXSELL

U ponedjeljak ujutro hrvatska ženska rukometna reprezentacija okupila se u Zagrebu, a potom krenula prema Poreču u kojem će u sljedećih tjedan dana obaviti prvi dio priprema za nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu na kojem će braniti broncu s EP-a odigranog 2020. u Danskoj.

Izbornik Nenad Šoštarić je pozvao 21 igračicu za prvi dio priprema, a na njemu zbog ozljeda nema dobrog duha reprezentacije i sjajne pucačice Ćamile Mićijević, razigravačice Dejane Milosavljević te Ane Turk koja pokriva poziciju desnog krila. Stoga će izbornik morati pronaći nova rješenja na tim pozicijama, a za to neće imati na raspolaganju mnogo vremena.

– Zahvaljujući rasporedu koji je stvorio EHF za pripreme za Europsko prvenstvo imamo dva puta po sedam dana. E, to su pripreme, takozvane. Imamo ovih sedam dana i još sedam dana na kraju desetog mjeseca, kad imamo dvije dogovorene utakmice s reprezentacijom Slovenije. Ovo ovdje je samo s jednim ciljem: da testiramo fizičku spremnost igračica. Sve ostalo što ćemo raditi je taktika, izjavio je Šoštarić na okupljanju u Zagrebu.

Za provjeru i podizanje fizičke spremnosti igračica za ovaj dio priprema je angažiran sjajni stručnjak Pero Kuterovac, najpoznatiji po svom dugogodišnjem angažmanu u muškoj vaterpolskoj reprezentaciji.

Šoštarić je na svoj popis uvrstio gotovo sve zdrave igračice koje su sudjelovale u osvajanju europske bronce u Danskoj ili bile u kadru na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Nova lica su 20-godišnja ljevoruka vanjska igračica Lokomotive Klara Birtić i desno krilo Splita Ana Lovrić.

Nakon što je propustila nekoliko posljednjih akcija, u reprezentaciju se vratila Larissa Kalaus.

– Mislim da je primarni cilj vratiti atmosferu koja nas je uvijek krasila, da se skupimo, da ponovimo neke stare akcije i taktiku. Zapravo, da se uigramo i utreniramo u drugačijem sastavu od onog na koji smo navikle.

Neizostavna članica reprezentacije posljednjih šest godina je Valentina Blažević, koja je od ove sezone u rumunjskoj Gloriji Buzau.

– Drago mi je što smo se opet okupile. Nadam se da će ovaj tjedan proći u pozitivnom duhu, kako to kad nas uvijek prolazi, i da ćemo se što bolje pripremiti za nadolazeće Europsko prvenstvo.

Smotra najboljih europskih rukometnih reprezentacija je na rasporedu od 4. do 20. studenoga, a sudomaćini turnira su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Slovenija. Hrvatska je u prvom krugu smještena u A skupinu s reprezentacijama Norveške, Mađarske i Švicarske, a utakmice će biti igrane u ljubljanskoj Areni Stožice, koja će ugostiti i jednu skupinu drugog kruga te biti prizorište borbe za odličja.