Održan sastanak HSS-a o poljoprivredi Farkaševca, Gradeca i Preseke

U skladu sa smjernicama novog programa HSS-a pod nazivom „Nova Republika“ s uporištem u nauku braće Radić, jedan od temelja agrarne politike i ruralnog razvoja jest jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. U organizaciji Hrvatske seljačke stranke (HSS), u Društvenom domu u Kabalu u Općini Farkaševac, održan je sastanak članova HSS-a na temu „Poljoprivreda – prednosti i problematika na području općine Farkaševac, Gradec i Preseka“. Uz predsjednike i predstavnike općinskih organizacija HSS-a Dražena Draganića, Ivicu Mikeca i Nikolu Kožara te članove poljoprivrednike, sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Zagrebačke županije Juraj Čiček i predsjednica ŽO HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Domaćin, predsjednik HSS Farkaševac Dražen Draganić istaknuo je prednosti i tradiciju koju ovaj kraj pruža za bavljenje poljoprivredom, no isto tako i osnovne probleme s kojima se susreće kao načelnik. Predsjednik HSS-a Gradec Ivica Mikec naglasio je potrebu jasne poljoprivredne nacionalne strategije koja mora biti u službi zaštite hrvatskog interesa i poljoprivrednih proizvođača te očuvanja ruralnog prostora. Otvorene su teme o nestabilnosti tržišta, niskih otkupnih cijena, nedostatka radne snage, nedostupnosti informacija i pomoći oko ostvarivanja potpora i natječaja, problem konkurentnosti i drugo.

cof

Poljoprivredna obiteljska gospodarstva vezana su i rade 365 dana u godini te za opstanak iziskuju uključenost cijele obitelji. Primjer je i mladi načelnik Općine Preseka Nikola Kožar koji nakon uspješnog vođenja svoje općine, pomaže obitelji. Na kraju sastanka, zamjenik župana Hrvoje Frankić naglasio je važnost jačanja OPG-ova i nedovoljnu zaštitu hrvatskih poljoprivrednih proizvođača. Interes Hrvatske i Zagrebačke županije je jasan – OPG-ovi su nositelj domaće proizvodnje i temelj opstanka života ruralnog prostora, zdrave hrane, čistog okoliša, zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.