Obilježen Svjetski dan zdravlja

Besplatnim mjerenjem krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i masnoće, Županija je danas, u svih devet gradova, obilježila Svjetski dan zdravlja. Središnje obilježavanje, u suradnji sa županijskim Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo i Ljekarnama Zagrebačke županije, održano je u Svetom Ivanu Zelini, gdje se mogao obaviti i besplatni mamografski pregled.

-Kroz proračun osiguravamo značajna sredstva za preventivne programe u zdravstvu, poput mentalne zaštite zdravlja, prevencije dijabetesa, sprečavanja kardiovaskularnih bolesti, ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, mamografske preglede… Ako spasimo i samo jednu osobu, puno smo učinili- rekao je župan Stjepan Kožić, iznova ukazavši da važnost preventivnih pregleda, ne samo uz prigode datume nego tijekom cijele godine.

-U svijetu više od 420 milijuna ljudi živi s dijabetesom, a svaka četvrta od deset osoba starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak, što nije dobra statistika. Prevencijom možemo učiniti da ta statistika bude bolja- zaključio je župan.

Događanja