Obilježen Dan grada Zagreba, zaslužnim pojedincima javna priznanja

Dan grada Zagreba, svečano je proslavljen u Palači Dverce gdje su zaslužnim građanima dodijeljene nagrade i medalja, a obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević čestitala je na izboru novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću
Svečanost urucčnja javnih priznanja Grada Zagreba Patrik Macek/PIXSELL

Dan grada Zagreba, svečano je proslavljen u Palači Dverce gdje su zaslužnim građanima dodijeljene nagrade i medalja, a obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević čestitala je na izboru novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

Pavičić Vukičević poželjela je Tomaševiću “puno mudrosti, energije i ustrajnosti, kao i dobrih suradnika”.

-Bez obzira na to tko je na čelu našega grada, od Janka Kamaufa, Većeslava Holjevca, Milana Bandića pa do onih koji će tu izrazito tešku, važnu i plemenitu funkciju vršiti u godinama pred nama, uvjerena sam kako svi dijelimo zajedničku ideju – onu o uspješnom i modernom gradu, istinskoj europskoj metropoli po mjeri svakog čovjeka- istaknula je Pavičić Vukičević.

Pavičić Vukičević: Zagreb kakav danas poznajemo vizija je i Milana Bandića

-Zagreb kakvog danas poznajemo, u kojem živimo i radimo, koji s veseljem i dobrodošlicom očekuje svakog dragog gosta, u velikoj je mjeri upravo takav zbog vizije i ustrajnog rada Milana Bandića- rekla je Pavičić Vukičević istaknuvši da su “brojni realizirani projekti u posljednjih 20 godina podigli standard naših sugrađana”.

Rekla je da Grad još liječi rane razornih potresa koji su nas pogodili prošle godine te da nisu zadovoljni brzinom obnove.

-Ali naš Grad je pokazao odgovornost i operativnost, kad su u pitanju obnova zgrada gradskih institucija te priprema za cjelovitu obnovu koju predvodi država, ali i solidarnost s hrvatskim krajevima koji su stradali daleko teže- istaknula je.

Dr. Alemka Markotić “Zagrepčanka godine”

Na svečanosti je Nagrada “Zagrepčanka godine” dodijeljena Alemki Markotić, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Dobitnici Nagrade Grada Zagreba su Milka Babović (posmrtno), Crveni križ Zagreb, Branka Cvitković, Stjepan Čuić, dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Drago Diklić i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrađeni su i Hrvatsko liječničko glazbeno društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Snješka Knežević, Marica Mirić, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta “Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća”, Snježana Sekušak-Galešev, Nenad Šoštarić, Branka Šulc, akademik Josip Madić i Primarni respiracijsko-intenzivistički centar (PRIC) Kliničke bolnice Dubrava.

Plenković: Vlada je privržena glavnom gradu

Dan grada i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, te dobitnicima nagrada i medalje, čestitao je i premijer Andrej Plenković poručivši da je Vlada privržena glavnom gradu te da će učiniti sve da kvaliteta života bude i dalje na najvišoj razini.

-Zagreb je po indeksu razvijenosti daleko najrazvijeniji od svih krajeva Hrvatske, ali i dalje želimo unaprijediti kvalitetu života ovdje- istaknuo je premijer.

Rekao je da je iza nas specifična godina u kojoj su dva velika potresa značajno promijenila djelovanje svih nas kada je riječ o Gradu Zagrebu, ali je bitno, kako je rekao, “da smo od prvoga dana i sa strane Vlade, a u suradnji s Gradom učinili sve za naše sugrađane”.

Istaknuo je da su iz Europskog fonda solidarnosti osigurali 683 milijuna eura koji će pomoći da se Grad Zagreb sustavno obnavlja. Podsjetio je da je Vlada u prvom mandatu svim jedinicama lokalne i područne samouprave omogućila da budu snažniji akteri gdje su Gradu Zagrebu osigurali 12 posto prihoda više nego što je to bilo prije 2017., te zajedničkim naporima osigurali da je Grad Zagreb ugovorio tri milijarde eura vrijednih europskih projekata u proteklih nekoliko godina, a u ovoj covid krizi bez presedana, u Zagrebu su za 210.000 radnika, za 29.000 poslodavaca osigurali 2,9 milijardi kuna na temelju kojih su isplaćivane plaće sugrađanima.

-Trudit ćemo se u godinama koje su pred nama da kao Vlada pomažemo razvoju grada koji inače stvara trećinu hrvatskoga BDP-a u svim aspektima gospodarskim, sveučilišnim, obrazovnim, strukovnim… Želimo da Zagreb bude inovacijsko središte- poručio je Plenković i dodao kako je poduzetnička infrastruktura vrlo kvalitetna i privlači i domaće poduzetnike i strane ulagače.

Dan grada Zagreba čestitao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Poručio je da se u skladu s izrekom “povijest je učiteljica života” prisjetimo velikog potresa koji je prije 141 godinu doveo do toga da Zagreb iz pomalo provincijskog grada dobije novo lice, lice hrvatske metropole.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska