Prvi sisački sajam videoigara

Obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije počelo Gejmomanijom

Središnja manifestacija Dana županije bit će svečana sjednica Županijske skupštine, zakazana za 12. lipnja, na kojoj će se zaslužnim pojedincima i organizacijama uručiti županijska priznanja
U Sisku otvoren sajam video igara “Gejmomanija” Nikola Cutuk/PIXSELL

Gejmomanijom, prvim sisačkim sajmom videoigara, počela je u srijedu proslava Dana sisačko-moslavačke županije, koji se obilježava 11. lipnja, na dan kada je u posavskom Trebarjevu 1868. godine rođen Antun, a 1871. Stjepan Radić.

Sajam videoigara organizirala je Tehnička škola Sisak u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, a okupio se veliki broj mladih iz nekoliko gradova. Sajam je organiziran kao dio aktivnosti projekta “Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ – prema novim i inovativnim znanjima i vještinama”. Uz natjecanje u videoigrama, to je bila prilika da nakon četverogodišnjeg obrazovanja za tehničare za razvoj videoigara, učenici Tehničke škole predstave svoja obrazovna iskustva, da se posjetitelji okušaju u kvizu znanja, te da se predstave brojne tvrtke iz IT sektora.

Središnja manifestacija Dana županije bit će svečana sjednica Županijske skupštine, zakazana za 12. lipnja, na kojoj će se zaslužnim pojedincima i organizacijama uručiti županijska priznanja. Nagradu za životno djelo posmrtno će se dodijeliti nedavno preminulom slikaru i autoru velike etnografske zbirke, profesoru Božidaru Škofaču iz Letovanića, a primit će je i književni povjesničar, pjesnik i prosvjetni djelatnik Đuro Vidmarović iz Piljenica.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručit će se umirovljenom pukovniku Ivici Pandži Orkanu i dr. Sanji Lončar, autorima monografije “Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji”. Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Županije dodijeljena je Zakladi Marin Čilić, koja je humanitarno-sportskim aktivnostima omogućila izgradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici.

U sklopu svečanosti u subotu, 10. lipnja obilježit će se 32. obljetnica ustroja 57. SAMB-a ZNG-a, a tom je će se prigodom u Kulturno-povijesnom centru SMŽ, otkriti spomenik „Majka hraniteljica“, čiji je autor Stephan Lupino.

Na programu su 27. Književni poetski susreti, državno prvenstvo u maratonu u kajaku i kanuu na mirnim vodama, mali maraton od Siska do Trebarjeva, Biciklijada “Od Radića do Radića”, koncert grupe Magazin i brojne druge priredbe.

Događanja
Regija