Novom statističkom podjelom u Zagrebu će doći do smanjenja intenziteta regionalnih potpora

U zgradi Gradske uprave gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa svojim suradnicima održali su zajednički radni sastanak.

Zaključeno je, među ostalim, kako prijedlog nove podjele Hrvatske na statističke regije (NUTS2 regije), u kojoj se Grad Zagreb izdvaja kao zasebna statistička regija je očekivan s obzirom na izrazito veliku razliku razine razvijenosti Grada Zagreba i ostatka kontinentalne Hrvatske, kako se stupanj razvijenosti Grada Zagreba ne bi prelio na neke druge županije i time smanjio mogućnosti njihovih poduzetnika za korištenje većeg postotka regionalnih potpora.

Stupanjem na snagu nove statističke podjele dolazi do promjene intenziteta regionalnih potpora za poduzetnike u kojima bi se svim županijama znatno povećao intenzitet regionalnih potpora, dok bi u slučaju Grada Zagreba došlo do smanjenja maksimalnog intenziteta regionalnih potpora s 25 posto na 20 posto za velika, odnosno 35 posto na 30 posto za srednja te s 45 posto na 40 posto za mala poduzeća. Važno je istaknuti da nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU. Kako je istaknula ministrica Žalac kroz model Integriranog teritorijalnog ulaganja Zagrebu će u idućoj financijskoj perspektivi biti osigurana značajna financijska sredstva.

U nastavku sastanka, raspravljalo se o zajedničkim projektima Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, s naglaskom na zajedničku realizaciju i mogućnosti financiranja projekta Zagreb na Savi koji je od velikog značaja za cijelu Hrvatsku i jako važan za razvoj Zagreba. Razgovaralo se, također, o planu buduće financijske perspektive što među ostalim uključuje projekte vezane uz javni gradski prijevoz, zdravstvo, promet, energetiku, obrazovanje, te komunalnu infrastrukturu.