Nova imena u Vladi Davor Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga

Iz Vlade su već ranije najavili da će Plenković imena novih ministara, koje bi Sabor trebao potvrditi u petak, predstaviti sutra nakon sastanka stranaka vladajuće većine, koji počinje u 14 sati u Banskim dvorima
Andrej Plenković započeo posjet Novskoj sastankom s gradonačelnikom Piletićem Zeljko Lukunic/PIXSELL

Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga trebala bi postati novom potpredsjednicom Vlade, neslužbeno doznaje Hina u utorak iz SDSS-a, a iz krugova HDZ-a potvrđuju da će kao novi ministri u Vladu doći Davor Filipović i Marin Piletić.

Pojedini su mediji prethodno špekulirali da će za potpredsjednicu u Vladi premijer Andrej Plenković predložiti profesoricu Snježanu Vasiljević, no u SDSS-a kažu kako će premijer predložiti njihovu saborsku zastupnicu, ističući da je riječ o mladoj, ali politički iskusnoj osobi koja ima političku podršku, kao i podršku zajednice.

Šimpraga je u Sabor ušla na listi SDSS-a kao zamjena za Borisa Miloševića, kojega bi sada trebala zamijeniti u Banskim dvorima, nakon što je USKOK pokrenuo istragu protiv njega. Prošla je lokalne i nacionalne izbore, a u stranci kažu da je sklona suradnji, pomirljiva, posvećena razvoju nerazvijenih krajeva i pravima nacionalnih manjina. Magistrica je agronomije, a javnost je posebno zapazila njezin govor u Saboru u kojem je opisala kako je kao dijete, prognanik, “s one strane”, proživjela akciju “Oluja”, pri čemu je poručila kako ima samo jednu želju, da gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost.

Iz HDZ-a novi ministri Filipović i Piletić

Iz HDZ-a se neslužbeno doznaje da će Plenković za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja predložiti Davora Filipovića, izvanrednog profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na Katedri za organizaciju i menadžment. Filipović je HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a bio je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, član je Nadzornog odbora Ine i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

Za novog će ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike premijer predložiti stranačkog kolegu, profesora hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, Marina Piletića. I on je, kao i Šimpraga, saborski zastupnik, a uz to je i gradonačelnik Novske – prvi put je izabran na izborima 2017. godine, da bi mandat potvrdio i na izborima 2021. godine.

 

 

Hrvatska
Izbor urednika
Politika