NIKICA KOLUNDŽIJA, Vrbovečki filatelist, numizmatičar i kolekcionar: Svaki hobi oplemenjuje. To je zadovoljstvo

Dobro je znati da u našem Vrbovcu živi i istraživački djeluje čovjek sa zagrebačkim backgroundom, koji nam može procijeniti stare filatelističke, numizmatičke i druge zbirke ili nas uputiti u njihove vrijednosti
002

Vrbovečki filatelisti, numizmatičar i kolekcionar Nikica Kolundžija rođen je 1953. u Zagrebu, gdje je završio cjelokupno obrazovanje, osnovnu i srednju školu te studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi. U mlađim danima nogometaš u zagrebačkom Trnju, a kasnije se bavio borilačkim sportovima. Aktivan je sudionik Domovinskog rata i hrvatski branitelj, koji se nalazi u mirovini od 1998. Kolekcionarstvom se bavi skoro četiri desetljeća, a poglavito je stručan i vezan za filateliju i numizmatiku hrvatskog i jugoslavenskog područja, poštansku povijest, razglednice Zagreba i sl. Član je Hrvatske udruge kolekcionara u Rijeci, Hrvatskog filatelističkog saveza i drugih udruga. Svoje filatelističke, numizmatičke i zbirke starih razglednica izlagao je u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Vrbovcu. Sudjeluje na najznačajnijim kolekcionarsko-filatelističkim susretima u Veroni, Parizu, Münchenu, Ljubljani, Mariboru, Beču, Gracu i Maastrichtu. Sudionik i na domaćim sajmovima u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu …..

Iz rodnog grada 2009. doselio se i stalno je od tada nastanjen, u kako kaže u prelijepom i mirnom gradu Vrbovcu, kojeg dobro poznaje skoro preko četiri desetljeća. U novom gradu življenja ne miruje nego sudjeluje u izložbeno-kulturnom vrbovečkom životu i svoje hobije, znanje i životno iskustvo stavio je na raspolaganje vrbovečkoj javnosti. Između ostaloga darovao je i rijetke časopise za ženu i dom Hrvatica, koje je između dva svjetska rata uređivala Marija Jurić Zagorka, u zavičajnu zbirku Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec.

Od kada sakupljate poštanske marke i kako ste ušli u svijet filatelije?

Više od tri desetljeća. Još kao klinac kupovao sam na pošti povremeno redovna izdanja. Ništa ozbiljno. A onda prije od prilike 35 godina slučajno sam došao u posjed veće količine starih maraka, većinom Njemačke i nekih europskih država. Bilo je tu vrjednijih i rjeđih maraka. Tada sam preko jednog od najstarijih filatelista pok. gospodina Danka Despota počeo ulaziti polagano u svijet filatelije. Puno me učio i čak mi dao i neke stare kataloge itd. Tada sam počeo sustavno sređivati postojeće zbirke, kompletirati, učiti, čitati literaturu itd. S vremenom se to pretvorilo u jednu vrstu strasti za sakupljanjem. Sve više vremena sam provodio u pomnoj pripremi, probiranju maraka i formiranja zbirki. Vremenom sam formirao kompletne zbirke redovnih izdanja skoro svih europskih država (kako onih koje više ne postoje) tako i sada postojećih …

Koje su Vaše filatelističke teme sakupljanja ?

Kako sam već rekao, mnogo ranije sam sakupljao i kompletirao skoro sva redovna izdanja poštanskih maraka Europe. Vremenom je postajalo sve veće opterećenje tog širokog sakupljačkog dijela pa sam odlučio veću pozornost posvetiti državama u bližem okruženju. Poglavito Hrvatska, Država Srba Hrvata Slovenaca, Nezavisna Država Hrvatska, Jugoslavija, stara izdanja Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore itd. Isto tako sakupljam i stara putovala pisma i dopisnice. Naravno, pratim literaturu, a zanima me hrvatska poštanska povijest….

Kako je i to vremenom postalo vrlo široko područje, polagano sam postupno sužavao i u sadašnjem trenutku sustavno sakupljam faze hrvatske poštanske povijesti od kada je na markama bilo ime Država Srba Hrvata Slovenaca, Nezavisna Država Hrvatska i Republika Hrvatska. Isto tako sakupljam i nešto rjeđe primjerke neizdanih maraka (probe, eseji itd.) To se odnosi većinom na SHS, Kraljevinu Jugoslaviju, NDH, novu bivšu Jugoslaviju tj. FNRJ ili SFRJ… Sakupljačku pozornost poklanjam i na tzv. lokalna izdanja (Splitska, Zagrebačka, Mostarska), zanimljiva frankirana pisma, cjeline-dopisnice, taksene marke itd.

Koji su filatelistički i numizmatički specijaliteti u Vašim zbirkama?

Poglavito s ovog našeg područja postoji puno tzv. specijaliteta, a koje su marke i interes mojeg sakupljanja. Jedna od tzv. specijaliteta su marke s pogreškama pri tiskanju, što rezultira time da su neke marke jedinstvene i jako skupe na tržištu. Nekima tržišna vrijednost prelazi desetine, stotine tisuća pa i milijun američkih dolara.

Također posjedujem jedan originalan primjerak (s potvrdom o autentičnosti ) prve poštanske marke ikad izdane. To je legendarni tzv. ” Penny Black“ (crni peni) s likom kraljice Viktorije Marke su izdane 6. lipnja 1840 godine. Budući da je Engleska bila zemlja s poštanskom markom, naziv države nije bio naveden na markama što je ostalo sve do današnjih dana. Po tome jedinstvena u svijetu. Tiskana je u 68.000.000 primjeraka i ne bi se moglo reći da predstavlja rijetkost iako joj zbog osobite filatelističke važnosti pripada počasno mjesto na listi filatelističkih legendi. Cijena poništenog primjerka se kreće od 150 do 250 € a čista marka od 1000 do 2000 €. Na pismu s datiranom 6. svibnja 1840. ti rijetki primjerci dostižu astronomske cijene.

Sakupljam i neizdane primjerke maraka (SHS ,NDH, Kraljevine Jugoslavije, bivše FNRJ i SFRJ . Sakupljam i tzv eseje i probne otiske svih maraka …

Što Vas je privuklo u svijet numizmatike?

Više od 30 godina okupiran sam u svijetu numizmatike u koji me uveo uvaženi hrvatski numizmatičar i kolekcionar Slobodan Pukanić. Moj primarni interes je notafilija, sakupljanje papirnatog novca. Ispočetka sam sakupljao novčanice iz cijelog svijeta da bi se unazad 20 godina fokusirao na novčanice iz razdoblja bivše jugoslavenske države kao i na države u okruženju. Dakako da sam vezan i za NDH i sadašnja izdanja Republike Hrvatske. Posebno me zanimaju rijetka izdanja, slučajne greške, specimeni, neizdani i neprihvaćeni prijedlozi, krivotvorine itd… Pri tome sam vezan i za novac pod temom Croatica u numizmatici. Napomenimo da je numizmatika pomoćna povijesna i arheološka disciplina koja proučava nastanak, izradbu, razvoj i uporabu kovanoga novca. Osim kovanoga novca u numizmatičko područje sakupljanja spadaju različite medalje, kontornijati, odličja, plakete, značke, žetoni te papirni novac i slični predmeti. Numizmatika se u ekonomskim teorijama tretira i kao znanost o novcu, i kao dio monetarne ekonomije dok je amaterska numizmatika prikupljanje numizmatičke građe bez njezine interpretacije. Upravo stoga novac me zainteresirao i kroz njegovo povijesno, političko, heraldičko i državnopravno značenje, umjetničke značajke, ekonomsku vrijednost i kupovnu moć. Na žalost na novčanicama Republike Hrvatske nema niti jedne znamenite žene iz cjelokupne hrvatske povijesti.

Što za Vas znači kolekcionarstvo?

Svaki hobi oplemenjuju osobu kako u vrijednosnom tako i u intelektualnom razvitku ljudskog znanja, obzora i karaktera. To je zadovoljstvo koje se ne može iskusiti ako se strastveno ne predate. Dakako, tu je potrebno navesti da hobi ne smije prijeći u opsesiju jer je to ponekad teško razlučiti, koji prije svega treba izazivati osobno zadovoljstvo, radost i veselje istraživačkog rada.

Isto tako tijekom godina sakupio sam i respektabilnu zbirku razglednica mog rodnog grada Zagreba (oko 1000 primjeraka) i neke su vrlo rijetke. Razglednice nemaju samo kolekcionarski vrijednost već i povijesno-dokumentacijsku jer su na njima zabilježene vedute ili zgrade kojih više nema pa su pogodne za raznolike ilustracije u brojnim knjigama i monografijama. U zbirci se nalaze razglednice s kraja 19. stoljeća sve do 1960-tih godina. Uz zagrebačke razglednice u mojim zbirkama nalaze se i razglednice s božićnim motivima i hrvatskim narodnim nošnjama, te razni dokumenti, isprave, razglednice i ostali materijal vezan za povijest Zagreba, a jednim dijelom i za povijest Vrbovca.

Na portalu „Zagreb kakav je bio nekad“ koji okuplja preko 60.000 članova predstavio sam javnosti oko 300 raznih dokumenata, novinskih članaka, fotografija i starih razglednica koji se odnose na društveno-politički i kulturno-javni život Zagreba. Inače na portalu možete vidjeti raznovrsni materijal o Zagrebu do Univerzijade 1987.

Nikica Kolundžija je sve samo nije običan stanovnik Vrbovca, koji je kroz profesionalni poziv stekao posebne vještine i znanja, a iskustva stečena u Domovinskom ratu stavljaju ga u posebni soj branitelja koji su stali na branik slobode i nezavisnosti u prvim danima Republike Hrvatske, te poznati i uvaženi hrvatski kolekcionar. U svijetu kolekcionarstva angažiran je skoro četiri desetljeća, a poglavito je stručan i vezan za filateliju i numizmatiku hrvatskog i jugoslavenskog područja, poštansku povijest, zagrebačke razglednice i sl. Razni hobiji obogatili su njegov život jer je kroz minula desetljeća sve to radio zbog osobnog zadovoljstva i uživanja, a ne zbog novčanih nagrada ili primanja. Kroz cijelo to razdoblje proširio je svoje vidokruge znanja, interesa i obogatio iskustva te stekao brojne kontakte s drugim kolekcionarima diljem Hrvatske i inozemstva.

Isto tako glasno promišlja da se u Vrbovcu na tržnici pokrene kolekcionarski sajam i da to s vremenom postane uvaženo društveno-kulturno zbivanje ili susreti kulturnjaka, umjetnika, intelektualaca, političara, javnih osoba i kolekcionara na zemljovidu Hrvatske. Uz izloženu filateliju, numizmatiku, etnološko blago, narodne nošnje, stripove, antikvarijatne knjige, slike, posuđe i razne druge predmete, to bi bilo mjesto na kojima se kreiraju i oživotvoruju ideje, inicijative, akcije i projekti kulturno-umjetničkog, humanitarnog i izložbenog karaktera.

Dobro je znati da u našem Vrbovcu živi i istraživački djeluje čovjek sa zagrebačkim backgroundom, koji nam može procijeniti stare filatelističke, numizmatičke i druge zbirke ili nas uputiti u njihove vrijednosti. Na kraju da ponovimo, kolekcionarstvo općenito je edukativan, kulturan, atraktivan i radostan hobi koji povezuje ljude široke naobrazbe ili enciklopedijskog znanja. Ljudi sa svojima hobijima definitivno doprinose ugledu svojeg sela, grada i na kraju države, jer izlažući javnosti svoje eminentne zbirke izlažu i sebe samoga sa svim svojim interesima, profilacijama i dijelom intimnog neotuđivog unutrašnjeg duševnog svijeta.

Grad
Hrvatska
Intervju
Vrbovec
Zagrebačka županija