Nakon Velike Gorice, radovi na 113 milijuna kuna vrijednom EU projektu Zagrebačke županije započeli i u Samoboru

Samobor dobiva Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije
20220721_101804

Nakon što su nedavno započeli radovi na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u Velikoj Gorici, danas su službeno započeli i u Samoboru, u sklopu Srednje strukovne škole. Postavljanju temelja za budući Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije nazočio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Iz samoborske strukovne škole izašao je učenik za kojeg danas znaju u cijelom svijetu, a koji u obližnjoj Svetoj Nedelji proizvodi najbrži automobil na svijetu. Želimo da takvih učenika, a u budućnosti gospodarstvenika iz naših škola izađe što više, a uspostavom ovakvog ‘centra budućnosti’ na pravom smo putu da do toga zajedno i dođemo- rekao je Kožić.

Zagrebačka županija za projekt je iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

-Da će učenici raditi na suvremenoj tehnologiji možda najbolje svjedoči činjenica da će se u nju i osposobljavanje nastavnika uložiti čak 66 milijuna kuna dok će sama izgradnja tri centra koštati 47 milijuna kuna- naglasio je Kožić.

RCK Industrija 4.0 bit će organiziran kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije bit će uspostavljen kod prijavitelja projekta – Srednja strukovna škola Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije kod partnera Srednja strukovna škola u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku kod partnera Srednja škola Dugo Selo.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot istaknula je kako samoborska strukovna škola pokazuje iznimne rezultate te da je dosad iznjedrila brojne inovatore.

-Interes za upis u našu strukovnu školu iznimno je velik. Ove godine upisali smo šest razreda, a čak pet razreda morali smo odbiti- rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan dodavši kako će u zgradi koja se upravo gradi biti uspostavljene tri učeće tvornice u kojima će biti postrojenje za automatiku, obnovljive izvore energije, vjetroelektrane, toplinske pumpe…

-Suština cijelog ovog projekta jest da učenici nakon teorije odmah primjenjuju praksu- istaknuo je Škiljan.

Početku radova u Samoboru nazočila je i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović koja istaknula kako su članovi Županijske skupštine uvijek pokazali jedinstvo kad su dobri projekti poput Regionalnog centra kompetentnosti bili u pitanju.

Događanja
Grad
Hrvatska
Samobor
Zagrebačka županija