Nagodinu promjene u polaganju državne mature

Na konferenciji za medije predstavljene su izmjene Pravilnika o polaganju državne mature

Neva Žganec/PIXSELL

Učenici koji na ispitima državne mature otkriju svoj identitet na bilo koji način, od sljedeće godine više neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita, jedna je od predloženih izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju državne mature predstavljenih na konferenciji za novinare.

– Zabrana da se pristupnici potpisuju imenom i prezimenom ili na bilo koji drugi način otkrivaju identitet i dalje ostaje, no odredbu kao sankciju riješit ćemo na drugačiji način, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Tako će ocjenjivač, koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

– Tako bi se trebala osigurati objektivnost ocjenjivanja, kazao je Filipović.

U izmjenama i dopunama pravilnika koje su upućene u javno savjetovanje, proširena je lista nedozvoljenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici za pisanje ispita državne mature neće smjeti imati ni pametne satove te ostale audio i video uređaje. Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja prema kojoj su to vulgarni znakovi, prijetnja i simboli koji imaju diskriminirajući sadržaj o rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.

– U slučaju korištenja tehnologije poništavaju se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše, kazao je Filipović.

Na maturi 2023. prvi puta nakon 13 godina bit će jedinstven ispit iz hrvatskog jezika, a esej je ponovno uvjet za prolaz. U pravilniku među predmetima za koje se navodi da se polažu u dvije razine ostaju matematika, strani jezik i latinski.

Promjena je što se više neće navoditi ljetni i jesenski rok jer, naglasio je ravnatelj NCVVO-a, godišnja doba ne odgovaraju realnosti. Ljetni rok postaje prvi rok, a jesenski rok – drugi rok. Također, izmjenama i dopunama definirano je da u izvanrednim situacijama lokaciju pisanja određuje NCVVO. U pravilniku ostaje osnovna i viša razina, a briše se podvarijanta A i B razine.

– Nakon javnog savjetovanja u zakonskom roku, ako Ministarstvo prihvati, ovim izmjenama i dopunama ćemo imati sve promjene koje će, vjerujem, olakšati i nama u Centru, i ocjenjivačima i predmetnim koordinatorima, ali i pristupnicima, istaknuo je Filipović.