Nadbiskup Želimir Puljić iz Krašića: Stepinca će Crkva upisati u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tragičnog vremena

Svečano euharistijsko slavlje na blagdan bl. Alojzija Stepinca, u njegovom rodnom Krašiću, u crkvi Presvetoga Trojstva, predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu s umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, postulatorom kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Jurjom Bateljom, domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom te brojnim svećenicima i okupljenim narodom

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi na misi u krašićkoj crkvi Presvetog Trojstva zahvalio je Stepincu, među ostalim, i zato što je „dobro razlikovao slobodu od liberalizma, blagostanje od kapitalizma“. S tim u vezi svim je javnim djelatnicima i političarima poručio neka znaju, ako žele stvarati solidne temelje slobode, sreće i napretka u hrvatskoj državi, da „to mogu učiniti samo uz pomoć Isusa Krista“.

Nazivajući blaženog Alojzija Stepinca „uzorom svetosti i božjim vitezom“, zadarski nadbiskup je rekao da će Crkva upisati Stepinca u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tragičnog vremena. Njegov život je poruka istine i dobrote, poruka vjernosti Bogu, Crkvi, čovjeku, poruka ljubavi prema svome narodu, rekao je, ističući da mu je bila „draža tamnica nego sloboda, i to samo zato da bi obranio slobodu Crkve i njezino jedinstvo“, te da se „nije se strašio okova kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja“.

Župa Krašić čuva blaženikove relikvije, a nedavno je u starome župnom dvoru obnovljen i Spomen-dom u kojem se mogu vidjeti sobe u kojima je blaženik živio, predmeti kojima se koristio i postelja na kojoj je umro.

Na misi i na polaganju vijenca podno spomenika Alojziju Stepincu ispred krašićke crkve bili su mnogi vjernici, članovi udruga hrvatskih branitelja, Hrvatskoga generalskog zbora i političari.