Nacionalni pozivni centar za žrtve nasilja u protekloj godini zaprimio više od 900 poziva

Žrtvama je pružena emocionalna podrška, ali i važne informacije
nasilje

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 zaprimio je više od 900 poziva u proteklih godinu dana, a na taj način žrtvama je pružena im emocionalna podrška, ali i važne informacije, priopćila je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Najbrojnije su, dodaju, bile žrtve nasilja u obitelji koje su pritom iskazivale o osjećajima straha, srama i bespomoćnosti te o poražavajućim posljedicama koje je nasilje imalo po njihovu dobrobit i kvalitetu života.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga, iz Udruge podsjećaju da se sutra obilježava i prva obljetnica 24-satnog rada Nacionalnog pozivnog centra – 116 006.

Iako postoji od 2013. godine, 24-satno radno vrijeme osigurano je u okviru projekta “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja” čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– Doći do podrške nikada nije bilo nužnije, ali niti teže nego u vrijeme pandemije covid-19 virusa zbog čega održavanje 24-satne besplatne i anonimne linije za žrtve smatramo iznimno važnim u funkcioniranju sustava, poručuju iz Udruge i dodaju da se pozivom na 116 006 otvaraju vrata sustava za podršku žrtvama nasilja.

Hrvatska
Ostalo