Na Mirogoju položeni vijenci uoči Dana antifašističke borbe

Izaslanstva su odala počast na Grobnici narodnih heroja, Partizanskom groblju i Spomen-parku Dotrščina

Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i Grada Zagreba u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe položili su vijence na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju pri čemu su istaknuli kako je antifašizam temelj hrvatske države.

– Ne samo da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu. Upravo na području Hrvatske kresnuta je iskra ustanka, pokrenut je organizirani oružani otpor nacifašističkoj okupaciji. To je ono na što mi danas moramo biti ponosni, rekao je predsjednik Saveza Franjo Habulin.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je veliki doprinos Zagrepčana u borbi protiv fašizma tijekom Drugog svjetskog rata.

– Tekovine antifašizma duboko su utkane u temelje ovog grada. U Drugom svjetskom ratu na strani NOB-a oko 50.000 Zagrepčana sudjelovalo je u borbama od čega ih je oko 8000 poginulo, kazao je Korlaet.

Izaslanstva antifašista i Grada Zagreba položila su vijence i na Partizanskom groblju na Mirogoju i u Spomen-parku Dotrščina.