Prva subota u mjesecu

Na glavnom zagrebačkom trgu ponovno se okupili molitelji i prosvjednici

Krunicu su ovoga puta stojeći uz Vitezove bezgrešnog srca Marijina molile žena i djeca
Zagreb: Molitelji se ponovno okupili na Trgu bana Jelačića Zoe Šarlija/PIXSELL

Muškarci iz inicijative Vitezovi bezgrešnog srca Marijina ponovno su se u subotu okupili i klečeći molili krunicu na glavnom zagrebačkom trgu, dok su nasuprot njih stajali prosvjednici s transparentima i bubnjevima, a Arijane Lekić Fridrihte izvela je performans “Tiha misa”.

U javnom moljenju krunice, kao i svake prve subote u posljednjih nekoliko mjeseci, okupili su se deseci muškaraca koji mole krunicu za patrijarhalne vrijednosti, da muškarci budu duhovni vođe obitelji, za prestanak pobačaja i za čednost u ženskom odijevanju. Krunicu je stojeći uz njih molilo nekoliko žena i djece.

Kao reakcija na to nasuprot njih okupili su se prosvjednici, sudionici skupne intervencije u javnom prostoru, a Arijana Lekić Fridrihte izvela je performans “Tiha misa”. Među njima bio je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović. “Ženi je mjesto u slobodi”, “Na ovoj strani Trga se voli i poštuje žene”, “Ne gledaj me kao komad mesa”, “Nevinost je zastarjeli društveni konstrukt” neke su od poruka na transparentima kojima su deseci prosvjednika, mirno izražavali otpor nakanama molitvi muškaraca.

– Mi smo došli ovdje iskazati svoj čvrst stav, boriti se i promicati ravnopravnost spolova i zaštitu prava žena, kazao je Klisović. Dodao je kako je Grad Zagreb donio rezoluciju “Zagreb – sigurno mjesto za žene” (Zagreb #SafeSpace4Women) koja ukazuje nezadovoljavajuću poziciju prava žena u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim europskim državama.

– U Hrvatskoj imamo čak porast od 17,7 posto rodno uvjetovanih kaznenih djela protiv žena. To je nešto što ne prihvaćamo. Došli smo dignuti svoj glas protiv ovoga što čujemo s druge strane Trga, a što nema veze s našom tradicijom i našom vjerom koja nas uči da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i da su svi ljudi jednaki, kazao je Klisović.

Ustvrdio je da traženje žene podređene muškarcu, tj. obespravljene žene, podrazumijeva ženu kao objekt odnosa, a ne subjekt.

– Dižemo glas protiv takvog ponašanja koje je utemeljeno na predrasudama, stereotipima i koje hoćemo jednom zauvijek iskorijeniti iz našeg grada i naše države, dodao je.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih iz udruge Domino šesti je put za redom izvela svoj participativni performans “Tiha misa” kao reakciju na višemjesečne molitve za re-tradicionalizaciju patrijarhalnih vrijednosti.

Događanja
Grad Zagreb