Na farmi PA-VITA obilježen Svjetski dan školskog mlijeka

Tom je prilikom održana i promocija prve slikovnice o siru "SIROLANDIJA" autorice Marijane Blažić iz Veleučilišta u Karlovcu, koja je namijenjena učenicima prvih razreda na području Grada Zagreba

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i pomoćnik ministrice Zdravko Barać prisustvovali su obilježavanju 21. Svjetskog dana školskog mlijeka na farmi PA-VITA u Rugvici u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge.

Tom je prilikom održana i konferencija za medije i promocija prve slikovnice o siru “SIROLANDIJA” autorice Marijane Blažić iz Veleučilišta u Karlovcu, koja je namijenjena učenicima prvih razreda na području Grada Zagreba.

Ovaj dan se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu od 2000. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda. Diljem svijeta organiziraju se raznolike mliječne aktivnosti na razini škola, i to na lokalnoj ili državnoj razini, a cilj je jedan – istaknuti važnost “školskog mlijeka”.

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Ministarstvo poljoprivrede već 4. godinu za redom sudjeluje u provedbi Školske sheme odnosno dodjeli besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema osigurava 100-150 g voća i povrća po djetetu tjedno i 0,15-0,25 l mlijeka i mliječnih proizvoda po djetetu tjedno. Školska shema jedna je od mjera Europske unije sufinancirana sredstvima Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Za ovu školsku godinu Hrvatskoj je dodijeljeno 18,6 milijuna kuna za provedbu Školske sheme, odnosno 6,5 milijuna kuna za mlijeko i mliječne proizvode.

-Školska shema je jedan od programa kojima se provodi javnozdravstvena politika Europske unije, koji za cilj ima poboljšanje distribucije poljoprivrednih proizvoda te promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. U svrhu promoviranja kratkih lanaca opskrbe, upravljački mehanizmi povjereni su osnivačima škola te samim školama, kako bi se djeca bolje upoznala s proizvodima svog zavičaja te kako bi proizvođači s lokalnog tržišta dobili priliku vlastite svježe, lokalno uzgojene proizvode dostaviti školama u što kraćem roku- istaknuo je tom prilikom državni tajnik Tugomir Majdak.