NA DANAŠNJI DAN: ZNG – prethodnica Hrvatske vojske

Dana 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održana je prva smotra Zbora narodne garde (ZNG) na kojoj su hrvatskoj javnosti predstavljene prve organizirane hrvatske borbene postrojbe, prethodnica suvremene Hrvatske vojske
2020-05-28-DNDD

Od tada se 28. svibnja obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj. ZNG se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove Hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na cijelokupnom državnom području. Jedinicama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prema prvim planovima ZNG je trebao imati Zapovjedništvo, četiri djelatne brigade, 16 pričuvnih brigada i devet pričuvnih samostalnih bataljuna ZNG. Krajem srpnja 1991. godine formirano je Zapovjedništvo ZNG-a, a zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, za banijsko-kordunsko područje, za ličko područje, za srednju i sjevernu Dalmaciju i za južnu Dalmaciju. U kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa ZNG. Do 12. kolovoza su ustrojene četiri brigade, a tim predstavljanjem ZNG-a zaokruženo je ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su imale oko 60 tisuća pripadnika, od kojih je 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu MUP-a.

Cesna na Crvenom trgu

Osamnaestogodišnji Nijemac Mathias Rust je na današnji dan 1987. godine sletio na Crveni trg u Moskvi. Put do Moskve nije bio jednostavan. Prvo je 13. svibnja s iznajmljenom Cessnom 172P letio iz Hamburg-Fuhlsbüttela na Farske otoke. Zatim je sletio na Island i 25. svibnja sletio u Helsinki. 28. svibnja je preletio finsko-sovjetsku granicu i krenuo prema Moskvi. Premda ga je sovjetska protuzračna obrana rano uočila nisu poduzete neke konkretne mjere. Dio puta je prevalio uz pratnju lovaca MiG-23. U 18.15 je napravio nekoliko krugova iznad Kremlja i Crvenog trga. Zbog velikog broja ljudi nije sletio na sam trg već uz njegov rub. Nakon leta je izjavio da je taj poduhvat učinio zbog svjetskog mira i boljeg razumijevanja među narodima.

Bilo je to u doba hladnog rata tako da je čitav događaj osim svoje nedvojbene bizarnosti imao i svoju političku komponentu. Sve je protumačeno kao izraz pada sovjetske obrambene moći, pljuštale su ostavke u unutar ruskog obrambenog sustava, a neki čitavo događanje tumače kao nagovještaj velikih političkih promjena par godina kasnije koje su dovele do pada Berlinskog zida i okončanja bipolarne podjele svijeta.

Zbog svoj čina, jer sletanje avionom na Crveni trg nije dozvoljeno, Rust je 4. rujna iste godine osuđen na četiri godine radnog logora zbog ilegalnog ulaska u SSSR. Pomilovan je godinu dana kasnije i vraćen kući.

NSK – Staklena kockica

Dana 28. svibnja 1995. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sa svoje dugogodišnje adrese na Marulićevu trgu preselila je u novu zgradu. „Staklena kocka“, kako se često naziva današnje dojmljivo sjedište Knjižnice, prostire se na više od 36 000 metara kvadratnih, sadrži gotovo 13 000 metara polica u čitaonicama sa slobodnim pristupom i 110 000 metara pokretnih regala u zatvorenome spremištu te danas udomljuje gotovo 3 milijuna jedinica knjižnične građe. Od prvih inicijativa za njezinu izgradnju do dovršenja zgrade proteklo je gotovo 50 godina, dok je sama izgradnja trajala punih 7 godina.

Zgradu su projektirali vrsni hrvatski arhitekti Velimir Neidhardt, Davor Mance, Zvonimir Krznarić i Marijan Hržić, osmislivši knjižnicu koja svojim staklenim svodovima i okomitim plohama, kroz igru kamena, metala i stakla, dostojno utjelovljuje knjižnicu 21. stoljeća.

Za razliku od zgrade na Marulićevu trgu, utemeljene na tradicionalnome knjižničarstvu i u kojoj nije bilo otvorenoga pristupa knjigama, nova knjižnica, uz knjigu nadohvat ruci, uz građu na zatvorenome spremištu nudi i otvoren pristup svojim zbirkama, te se i na taj i na druge načine otvara svojim korisnicima. Za njih je osigurano 1100 mjesta za rad, 64 mjesta u čitaonicama Zbirki građe posebne vrste, 8 mjesta za slušanje, 7 pojedinačnih soba za studijski rad, 2 sobe za skupni rad, 10 odjeljaka za studijski rad, kao i 150 mjesta u čitaonici za noćni rad.

Hrvatska
Vremeplov
Zanimljivosti