NA DANAŠNJI DAN: Senjski glagoljski misal, Mata Hari, Vlaho Paljetak, Marija Kohn i Croatia Airlines

Croatia Airlines, hrvatska nacionalna zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, 7. kolovoza 1989. godine upisana je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu kao Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz
2020-08-07-dndd

Senjski glagoljski misal – 1493.

Dana 7. kolovoza 1494. godine tiskan je Senjski glagoljski misal u senjskoj tiskari koja je djelovala od 1494. do 1508. godine. U njoj je tiskano najmanje sedam knjiga: dvije liturgijske (misal i ritual) i pet hrvatskih prijevoda popularnih teoloških priručnika, nabožno-poučnih i književnih djela.

Misal je knjiga u kojoj su skupljeni svi tekstovi koji se govore ili pjevaju tijekom mise cijele liturgijske godine. Senjski misal prva je knjiga na hrvatskome jeziku tiskana nakon prvotiska Misala iz 1483. godine.

 

Mata Hari, plesačica i osuđena špijunka

Mata Hari, pravim imenom Margaretha Geertruida Zelle, rođena je 7. kolovoza 1876. godine u Leeuwardenu, u Nizozemskoj. Bila je plesačica i kurtizana koja je strijeljana zbog špijunaže u Prvom svjetskom ratu.

Kad je izbio Prvi svjetski rat, Nizozemska je ostala neutralna. Zato je Margaretha Zelle, koja je imala nizozemsko državljanstvo, mogla slobodno prelaziti državne granice. Da izbjegne bojišta, između Francuske i Nizozemske je putovala preko Španjolske i Engleske, obično uz velik publicitet. Spetljala se s mnogim visokim savezničkim časnicima. Jedanput je u razgovoru sa zaposlenicima britanske tajne službe rekla da radi kao špijunka za francusku vojsku, što je poslije porekla.

U siječnju 1917. njemački je vojni savjetnik u Madridu odašiljao radijske poruke u Berlin u kojima je opisao korisno djelovanje njemačkog špijuna pod šifrom H-21. Francuska je tajna služba uhvatila te poruke i zaključila da je H-21 Mata Hari. Neobično je što su Nijemci koristili šifru za koju su znali da je već razbijena u Francuskoj, pa neki povjesničari tvrde kako je Mata Hari zapravo radila za Francuze, a njemačka ju je poruka prikazala kao dvostrukog špijuna da je upropasti. Mata Hari je uhićena 13. veljače 1917. u svojoj hotelskoj sobi u Parizu.

U vrijeme uhićenja, Francuska je stajala vrlo loše: domoljublje je posrtalo, ratu se nije vidio kraj, izginuli su milijuni vojnika Antante i Trojnog Saveza, pa se tražio žrtveni jarac. Notorna Nizozemka se lijepo uklopila. Mata Hari je izvedena pred sud, osuđena zbog špijuniranja za Njemačku, te joj je pripisana smrt desetaka tisuća vojnika. Iako se poslije tvrdilo da nije bilo čvrstih dokaza, strijeljana je 15. listopada 1917., u 41. godini.

Vlaho Paljetak, hrvatski skladatelj – 1893.

Hrvatski šansonijer i skladatelj Vlaho Paljetak rođen je 7. kolovoza 1893. godine u Dubrovniku. Završio je učiteljsku školu u Arbanasima te radio kao učitelj u Hvaru i Visu, a usporedno je učio pjevanje i violinu, te kao samouk gitaru.

Preko Splita, gdje je neko vrijeme bio član malog orkestra koji su vodili Jakov Gotovac i Ivo Tijardović, stigao je u Zagreb. Želio je postati operni tenor. Slučaj je htio da je u Zagrebačkoj operi bilo slobodno mjesto šaptača, a Vlahu je bio potreban stalni posao.

Nastupao je pjevajući uz gitaru svoje popijevke i šansone, skladane često na vlastite tekstove. Snimio je šezdesetak popijevki, od kojih su najpopularnije: Ajme meni, Na Jadranu plavom, Od one divne noći, Pod starim čempresom, Adio Mare, Popevke sem slagal, Fala, a Marijana (koautor S. Šišić) stekla je svjetsku popularnost. Umro je u Zagrebu 2. listopada 1944.

Mučenički dan – Pobijeno 3.000 asirskih kršćana u Iraku – 1933

Dana 7. kolovoza 1933. počinjen je najveći dio pokolja u Simelu, u sjevernom Iraku, kojeg su organizirali i počinili irački organi vlasti, pri čemu je pobijeno oko 3000 asirskih kršćana. Asirci obilježavaju ovaj dan kao Mučenički dan odnosno Nacionalni dan žalosti.

Marija Kohn, hrvatska glumica – 1934.

Hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica Marija Kohn rođena je 7. kolovoza 1934. godine u Lopudu, u obitelji židovskog podrijetla.

Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Popularnost i slavu stekla je ulogom u filmu Svoga tela gospodar iz 1957., za što je nagrađena i Zlatnom arenom. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka.

U kazalištu je najviše naučila od redatelja Branka Gavelle.

Najnagrađivanija je hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Marija Kohn je 1999. godine, nakon 40 godina rada, otišla u mirovinu. No, unatoč mirovini nije se oprostila od glume. Nastavila je ostvarivati uloge, najviše na televiziji i filmu. Preminula je u Zagrebu, 16. srpnja 2018. godine.

Osnovan Croatia Airlines – 1989.

Croatia Airlines, hrvatska nacionalna zrakoplovna tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, 7. kolovoza 1989. godine upisana je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu kao Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz.

9actl

Zagal je bio prvo dioničko društvo u Republici Hrvatskoj, a u srpnju 1990. promijenio je ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte. Croatia Airlines s putničkim je prijevozom počeo 5. svibnja 1991.g., kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split.

Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb – Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom. Tvrtka je članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su IATA (Međunarodna udruga za zračni promet), AEA (Europska udruga avioprijevoznika) te Star Alliance, najveći zrakoplovni savez.

Hrvatska
Vremeplov