Na Bundeku otkriven spomenik Francu Prešernu

Spomenik je otkrio predsjednik Zoran Milanović i društvu slovenskog kolege Boruta Pahora
Zagreb: Predsjednici Hrvatske i Slovenije na svečanom otkrivanju spomenika Prešernu Igor Šoban

Predsjednik Zoran Milanović sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom danas je na zagrebačkom Bundeku otkrio spomenik slovenskom pjesniku Francu Prešernu.

– Hrvatsko-slovenski odnosi su jedna sve ljepša i ljepša priča i nema nijednog razloga da tako ne ostane, rekao je Milanović na južnoj strani Bundeka gdje je stigao s Pahorom nakon što su ranije dvojica predsjednika u Ljubljani otkrili bistu hrvatskog preporoditelja Ljudevita Gaja.

Inicijatori podizanja spomenika Franceu Prešernu su veleposlanstvo Republike Slovenije i Slovenski dom Zagreb, a slovenska manjina u Hrvatskoj time obilježava 30. godišnjicu neovisnosti Slovenije.

Na spomeniku najvećem slovenskom pjesniku, smještenom u Aleji pjesnika između bugarskog pjesnika i književnika Ivana Vazova i mađarskog pjesnika Jokaia Mora, na slovenskom i hrvatskom jeziku ispisani su stihovi Zdravljice, Prešernove poeme čija je sedma strofa postala slovenska himna. “Živ narod svaki da je, što dočekati želi dan, da, kud god sunce sjaje, sa svijeta razdor bude zgnan, slobodni, da su svi, a susjed, brat, ne dušman zli”,  glase stihovi na hrvatskom jeziku.

– Želim da ovaj dan bude praznik jednog dobrosusjedstva, suživota, prijateljstva i povjerenja između dvaju naroda, zaključio je slovenski predsjednika Borut Pahor.

Za okoliš spomenika i pripremu temelja na Bundeku pobrinuo se Grad Zagreb koji je, prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, “rado podržao ovaj projekt”.

– Ovaj spomenik iskaz je poštovanja i prijateljstva prema slovenskom narodu, rekao je Tomašević na ceremoniji otkrivanja spomenika koji je rad slovenskog akademskog kipara Metoda Frlica.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska