Na 5 tisuća ušteđenih kuna stambenim štedišama 35 kuna poticaja

Vlada je donijela Odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2020. godini, prema kojoj će svaki stambeni štediša na maksimalno ušteđenih 5.000 kuna u ovoj godini ostvariti 35 kuna državnih poticaja.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je poticanje stambene štednje u Hrvatskoj pokrenuto 1998. godine kada je uveden ugovorni model dugoročne namjenske štednje putem stambenih štedionica. Također, naveo je da je postotak državnih poticajnih sredstva napravljen prema formuli 0,7 posto.

-Kada pratimo trend od kada je bila zadnja izmjena zakona u 2015. godini i kada je uvedena formula, odnosno kada je propisan izračun postotka državnih poticajnih sredstava prema varijabilnoj formuli, koja uvažava kamatne stope na devizne depozite i državne obveznice, svima je jasno da je od 2015. na ovamo evidentan trend smanjivanja ukupnih postotaka državnih poticajnih sredstava. Tako je 2015. bilo 4,9 posto do spomenutih 0,7 posto- rekao je Marić, dodavši da, ako se to prevede u rječnik apsolutnih brojki, iznosi svega 35 kuna.

Iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2019. godini iznosio 1,2 posto ili 60 kuna i bit će isplaćen tijekom 2020. godine.