Univerzalni dječji doplatak

MOST traži dječji doplatak za svu djecu u Hrvatskoj

Predlažu da dječji doplatak za prvo dijete iznosi 100 eura, za drugo 120 eura, za treće 150 eura, a četvrto i svako sljedeće dijete 180 eura
Zagreb: Most o dječjem doplatku kao pravu djeteta Patrik Macek/PIXSELL

Klub zastupnika MOST-a uputio je u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku prema kojem bi pravo na dječji doplatak imala sva djeca u Hrvatskoj.

Klub MOST-a predlaže da dječji doplatak za prvo dijete iznosi 100 eura, za drugo 120 eura, za treće 150 eura, a četvrto i svako sljedeće dijete 180 eura. Za djecu s posebnim potrebama predlažu 25 postotno povećanje na navedene iznose. Državni proračun to bi dodatno koštalo 130 milijuna eura.

– To nije prevelika cifra za ono što on donosi, rekla je članica Predsjedništva MOST-a Petra Mandić, predstavljajući prijedlog izmjena u utorak na konferenciji za novinare u Saboru.

Mandić je na vlastitom primjeru izračunala da bi joj to pravo kao majci petero djece donijelo mjesečno više 730 eura. Dodala je kako bi se time povećali i porezni odbici za djecu, na plaću od 1000 eura olakšica bi za jedno dijete porasla s 350 na 750 kuna, za dvoje djece s 1000 na 1600 kuna, a jedino bi plaće od 15 tisuća kuna i više imale određeni gubitak.

– Smatramo da po načelu solidarnosti i s obzirom na činjenicu da je medijalna plaća manja od prosječne, moramo misliti na one s prosječnim i ispodprosječni primanjima kako bi se i oni odlučili imati više djece,  kazala je Mandić i ustvrdila da se ta mjera pokazala dobrom u drugim državama.

– Cilj nam je da sustav dječjeg doplatka bude pravedan, da doplatak bude veći, jednak za sve i konačno na korist djeci, a ne kao nekakva socijalna kategorija, naglasio je predsjednik MOST-a Božo Petrov.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika