MODERNIZACIJA DISTRIBUTIVNOG CENTRA – Stiže najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina

Radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća

U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta.

Radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribizl i sl.), ali i ostalo voće, čiji promjer nije veći od 5 cm.

-Bez obzira na to što je vrijeme kada se režu svi troškovi odlučili smo krenuti u nabavku ovog sofisticiranog stroja radi potreba i zahtjeva proizvođača jagodastog voća, koji samo u Zagrebačkoj županiji posjeduju proizvodnju od oko 200 tona. S obzirom na to da se radi o mladim nasadima i da se iz godine u godinu nasadi pod jagodastim voćem povećavaju, u narednom vremenu očekuje se kako će ta količina biti znatno veća, a danas smo svi itekako svjesni važnosti razvoja domaće proizvodnje hrane– izjavio je direktor tvrtke Hrvoje Bunjevac.

Inače, u 2019. godini putem Distributivnog centra na domaće i EU tržište plasirano je 40 tona borovnica proizvedenih u Zagrebačkoj županiji.

-Nabavom stroja zadovoljit će se zahtjevi postojećih, ali i potencijalnih novih kupaca, koji traže da se jagodasto voće sortira po veličini, boji i tvrdoći plodova, a što je nemoguće kvalitetno napraviti bez takvog stroja– pojašnjava Bunjevac.

Jedino strojnim pakiranjem moguće je dovoljno brzo obaviti pakiranje jagodastih voćnih vrsta, jer one zahtijevaju brzu manipulaciju ili dolazi do propadanja plodova i ogromnih šteta za proizvođače.