Mjesec hrvatske knjige u novom izdanju donosi 1.900 programa posvećenih mladima

Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige tradicionalno se održava od 15. listopada do 15. studenoga
knjiga

U godini proglašenoj Europskom godinom mladih, Mjesec hrvatske knjige 2022. posvećen je mladima sa zadanom temom “Generacija K” u čijem su fokusu knjige i knjižnica, na koju će kroz gotovo 1.900 prijavljenih programa pokušati odgovoriti 242 ovogodišnja sudionika.

Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige tradicionalno se održava od 15. listopada do 15. studenoga u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

– Ove godine posvećena je mladima jer je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Ovogodišnja tema glasi ‘Generacija K’, inspirirana postojećim podjelama generacija na babyboomere, generacije X, Y, Z i tako dalje, a njome želimo staviti naglasak na dva ključna pojma, a to su knjiga i knjižnica, rekla je koordinatorica Sara Džapo i pojasnila da se temom želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih, uronjenih u digitalni svijet te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.

– Moto je ovogodišnje manifestacije ‘Misli na sebe – čitaj!’, čime smo željeli naglasiti pozitivne učinke koje donosi knjiga, odnosno čitanje, dodala je Džapo.

Svečano otvorenje održat će se 14. listopada u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru, a središnji programi uključuju i virtualni maraton čitanja “Minuta za čitanje”, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, održavanje okruglog stola “Generacija koja čita” te program “Book svima!” u suradnji s Američkim veleposlanstvom.

Uz brojna predstavljanja knjiga, pričaonice i radionice, među kojima su ove godine i one izrade podcasta, snimanja booktrailera, robotike, programiranja i slično, u Mjesecu hrvatske knjige provodi se i nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine nosi naziv “Nije lako kad si mlad”, može se riješiti do 25. listopada, a završna svečanost uz izvlačenje nagrada bit će 15. studenoga u NSK-u u Zagrebu.

Događanja
Hrvatska